Prima pagină » De ce trebuie să trecem la o economie circulară și care sunt avantajele?

De ce trebuie să trecem la o economie circulară și care sunt avantajele?

Populația lumii crește și, odată cu ea, crește și cererea de materii prime. Totuși, cantitatea disponibilă de materii prime esențiale este limitată. Cantitatea finită înseamnă și că unele țări din UE depind de alte țări pentru aprovizionarea cu materii prime.

În plus, extracția și utilizarea de materii prime au un impact major asupra mediului. În plus, măresc consumul de energie și emisiile de CO2. Cu toate acestea, o utilizare mai inteligentă a materiilor prime poate reduce emisiile de CO2.

Care sunt avantajele?

Măsuri precum prevenirea generării de deșeuri, proiectarea ecologică și reutilizarea ar putea ajuta întreprinderile din UE să-și economisească banii, reducând, totodată, emisiile anuale totale de gaze cu efect de seră. În prezent, producția materialelor de uz zilnic generează 45 % din emisiile de CO2.

Trecerea la o economie mai circulară ar putea aduce beneficii precum reducerea presiunii asupra mediului, o mai mare securitate a aprovizionării cu materii prime, creșterea competitivității, stimularea inovării, stimularea creșterii economice (cu încă 0,5 % din PIB), crearea de locuri de muncă (700 000 de locuri de muncă doar în UE până în 2030).

Consumatorii vor beneficia și ei de produse mai durabile și mai inovatoare, care le vor mări calitatea vieții și le vor aduce economii pe termen lung.

Scroll to Top