Prima pagină » Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov

Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov

Guvernele elveţian şi uzbek au semnat marţi un document în acest sens, care stabileşte că acei bani vor reveni în Uzbekistan printr-un fond special gestionat de ONU, care va primi respectivele fonduri în valoare de 131 de milioane de dolari.

Concret, obiectivul fondului va fi îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă ale ONU în Uzbekistan, precizează MAE elveţian.

Dar mai există şi alte fonduri ce ar putea fi confiscate în viitor, în urma unor acţiuni în instanţă aflate încă în curs împotriva Karimovei, ce a ocupat funcţii în sectorul public uzbek şi a fost ambasadoare în Spania şi pe lângă organizaţiile ONU de la Geneva.

La sfârşitul anului 2016, la puţin timp după moartea tatălui ei, Gulnara Karimova a fost interogată de procurorii elveţieni, în urma unor acuzaţii de corupţie şi spălare de bani.

Circa 800 de milioane de dolari au fost blocaţi în Elveţia în cadrul unui proces împotriva ei, iar în iulie anul acesta Tribunalul Penal Federal elveţian a decis că acuzata poate recupera din această sumă circa 300 de milioane de dolari, hotărâre atacată cu recurs, astfel că dosarul a revenit la o instanţă inferioară.

Gulnara Karimova este în prezent încarcerată în Uzbekistan, unde este acuzată de coordonarea unui grup infracţional care controla fonduri publice pe care le-a investit în alte ţări în principal în bunuri imobiliare de lux.

Sursa foto: Wikipedia

Scroll to Top