Prima pagină » Emmanuel Macron, reales președinte al Franței

Emmanuel Macron, reales președinte al Franței

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, a fost reales duminică pentru un al doilea mandat în faţa rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne.

Conform SFP, Emmanuel Macron, liberal, a obţinut între 57,6% şi 58,2% dintre voturi, în faţa candidatei Adunării Naţionale, creditată cu 41,8% până la 42,4% din voturi, potrivit acestor estimări. Absenteismul se situează între 27,8% şi 29,8%.

Absenteismul se situează între 27,8% şi 29,8%.

Francezii au votat astăzi pentru a-şi alege următorul preşedinte şi, la fel ca în 2017, au avut de ales între două Franţe şi două viziuni asupra lumii: pe de o parte Emmanuel Macron, preşedinte în exerciţiu considerat drept favorit, şi pe de altă parte, Marine Le Pen, lidera extremei drepte care nu a părut niciodată să fie atât de aproape de porţile puterii.

Cetățenii Franței, a doua economie a Europei s-au aflat în faţa unei alegeri istorice: să-l reconfirme pe preşedintele în funcţie sau să aleagă o femeie, ceea ce ar fi fost o premieră şi, în acelaşi timp, ar fi propulsat extrema dreaptă în fruntea ţării. A doua opțiune ar fi generat o explozie cu rezonanță mult dincolo de graniţele ţării, comparabilă cu Brexit-ul şi cu alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, în 2016.

Realegerea preşedintelui în exerciţiu Macron, 44 de ani, a reprezentat continuitate, chiar dacă acesta a promis că se va reînnoi în profunzime, afirmând că vrea să plaseze ecologia în centrul celui de-al doilea – şi ultim – mandat al său.

Emmanuel Macron este primul preşedinte francez reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, de la Jacques Chirac în 2002.

Scroll to Top