Prima pagină » Fiji a confiscat, la cererea Washingtonului, un iaht de 300 de milioane de dolari, care-i aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov

Fiji a confiscat, la cererea Washingtonului, un iaht de 300 de milioane de dolari, care-i aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov

Un tribunal din Fiji a decis marţi că Statele Unite pot confisca superiahtul cu proprietar rus, la câteva săptămâni după ce a ajuns şi a fost sechestrat de poliţie.

Autorităţile din diverse ţări au confiscat vase de lux şi vile deţinute de miliardari ruşi în conformitate cu sancţiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Kerimov a fost sancţionat de SUA în 2014 şi 2018 din cauza acţiunilor Rusiei în Siria şi Ucraina. De asemenea, el a fost introdus pe lista de sancţiuni a UE.

Aşa-numitul grup de lucru „KleptoCapture” din cadrul Departamentul Justiţiei s-a axat pe confiscarea iahturilor şi altor bunuri de lux pentru a pune sub presiune oligarhii ruşi în tentativa de a-l determina pe Vladimir Putin să facă paşi înapoi în privinţa conflictului din Ucraina.

Iahtul de lux, Amadea, a ajuns în Fiji luna trecută, după o călătorie de 18 zile prin Pacific din Mexic.

Biroul pentru controlul bunurilor străine al Departamentului Trezoreriei l-a desemnat pe Kerimov ca făcând parte din grupul oligarhilor ruşi care profită de activităţile guvernului rus, inclusiv de ocupaţia Crimeei.

Sursa foto: Justice.gov

Scroll to Top