Prima pagină » În lipsa altor surse, se instalează unități modulare mici de producție de energie termică în punctele termice din zona nord-est a Capitalei

În lipsa altor surse, se instalează unități modulare mici de producție de energie termică în punctele termice din zona nord-est a Capitalei

“Primul pas îl reprezintă proiectul Căldură și apă caldă pentru cetățenii sectorului 2, prin care vom asigura, pentru început, capacități modulare de producere a energiei termice (echipamente cu alimentare gaz metan) în punctele termice deficitare din Sector: Ramuri Tei, 1 Cheile Zănoagei, 2 Cheile Zănoagei, 3 Cheile Zănoagei, 4 Cheile Zănoagei și Luncșoara.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Compania Municipală Termoenergetica București, care va asigura achiziția serviciilor de proiectare, închiriere a echipamentelor de producere a energiei termice și lucrări de execuție pentru montarea acestora în cele 6 puncte termice, Primăria Sectorului 2 urmând să finanțeze costurile cu închirierea și instalarea acestor echipamente”, a scris primarul pe pagina sa de facebook.

”Întreg procesul este unul transparent și competitiv, în prezent Termoenergetica derulând o procedură de consultare a pieței prin platforma electronică de achiziții publice, în vederea identificării celor mai bune soluții tehnice, la costuri optime.

Operaționalizarea echipamentelor care vor rezolva problema apei calde și a căldurii pentru aproximativ 11.000 de cetățeni este prevăzută a fi finalizată în luna septembrie, astfel încât ele să fie funcționale la începutul sezonului rece.

Proiectul este unul pilot și vom continua extinderea lui pe baza rezultatelor obținute în prima fază de implementare”, a mai scris Mihaiu.

În lipsa CET Titan

Aceste capacități modulare sunt instalate în zona de nord-est a Capitalei, una dintre cele mai văduvite din punct de vedere al alimentării cu energie termică, pentru că este departe de marile surse de generare de energie termică, CET-urile Elcen, iar rețeaua de transport este oricum într-o situație proastă.

De ani de zile, autoritățile au de gând să construiască o centrală nouă pe amplasamentului fostului CET Titan, care ar rezolva mare parte din probleme, dar lucrurile trenează. Până atunci, și aici s-a ajuns tot la soluția de a se închiria și amplasa unități mobile de producție de energie termică, potrivit unui anunț de licitație lansat de Termoenergetica încă din toamna trecută. “Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h ( 35 MW) și 60 Gcal/h (≈ 70 MW) în funcție de diagrama de reglaj-  regim de iarnă şi 10 Gcal/h  (≈ 12 MW) și 15 Gcal/h (≈ 17,5 MW)– regim de vară; necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut  în rețelele  termice primare CMTEB va fi de  50 tone/h)”, arăta atunci Termoenergetica.

Ideea de a instala unități mobile pentru a “întări” sistemul de termoficare din zonele sensibile din București a avut și primarul sectorului 1, Clotilde Armand, care a închiriat și instalat un boiler diesel cu o putere de 2,5 MW, racordat la un punct termic din cartierul Aviației, potrivit unei informații din iarna trecută

Scroll to Top