Prima pagină » Israel îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după ce Lavrov a spus că „Hitler avea sânge evreiesc”

Israel îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după ce Lavrov a spus că „Hitler avea sânge evreiesc”

Lavrov a declarat duminică, într-un interviu acordat canalului de ştiri italian Zona Bianca, că faptul că Zelenski este evreu „nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că şi Hitler avea sânge evreiesc. Unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt evrei”, scrie Agerpres.

Ca urmare a comentariilor lui Lavrov, Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, pentru o întâlnire de clarificare cu Gary Koren, şeful Diviziei Eurasia şi Balcanii de Vest din minister.

La rândul său, ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat luni că remarcile lui Lavrov sunt „deopotrivă impardonabile şi scandaloase, şi o greşeală istorică teribilă. Evreii nu s-au ucis între ei în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să-i acuzi pe evrei înşişi de antisemitism”.

Raheli Baratz, şefa Departamentului pentru Combaterea Antisemitismului din cadrul Organizaţiei Mondiale Sioniste, a declarat că „războiul dintre Rusia şi Ucraina a provocat deja o creştere a incidentelor antisemite, iar acum, la doar câteva zile după Ziua Comemorării Holocaustului, ministrul rus de externe îndrăzneşte să-l echivaleze pe Zelenski cu Hitler, cel mai mare criminal de război din toate timpurile”. „Lumea ar trebui să condamne această declaraţie îngrozitoare, care ar putea conduce instantaneu la un alt val de antisemitism şi hărţuire a evreilor”, a avertizat ea.

Potrivit Ligii Anti-Defăimare (ADL), „în eforturile sale evident disperate de a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov apelează la analogii extrem de ofensatoare şi comparaţii false. Această utilizare abuzivă a naziştilor, a lui Hitler şi a Holocaustului trebuie să înceteze”.

CEO-ul ADL, Jason Greenblatt, a adăugat că „fiecare aspect al războiului rus împotriva Ucrainei a fost barbar, dar a-l vedea pe Lavrov încercând să născocească o comparaţie cu Hitler reprezintă un nou nivel de josnicie şi este pur şi simplu pervers”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat invadarea Ucrainei ca mijloc de „denazificare” a ţării vecine, iar ucrainenii au comparat invazia rusă a ţării lor cu invazia Poloniei de către Germania nazistă şi au făcut alte comparaţii cu cel de-Al Doilea Război Mondial, notează TPS.

Yad Vashem, memorialul naţional al Holocaustului din Israel, a cerut tuturor părţilor să se abţină de la utilizarea terminologiei legate de Holocaust şi analogiilor cu Germania nazistă când se referă la invazia Ucrainei de către Rusia. Yad Vashem a declarat în februarie că „discursul propagandist ce însoţeşte ostilităţile actuale este saturat de declaraţii iresponsabile şi de comparaţii complet inexacte cu ideologia şi acţiunile naziste înainte şi în timpul Holocaustului. Yad Vashem condamnă această trivializare şi distorsionare a faptelor istorice ale Holocaustului”.

Scroll to Top