Prima pagină » József Váradi, CEO Wizz Air: „TAROM și Blue Air se îndreaptă spre eșec, spre faliment”

József Váradi, CEO Wizz Air: „TAROM și Blue Air se îndreaptă spre eșec, spre faliment”

Într-un interviu pentru monitorulcj.ro, József Váradi, CEO Wizz Air, a lansat un avertisment dur către conducerea TAROM și Blue Air pe care le acuză că nu-și plătesc furnizorii. Mai mult,  Váradi spune că cele două companii aeriene se îndreaptă spre faliment.

Am suferit pierderi importante în aceşti doi ani de pandemie, dar am rămas intacţi în privinţa lichidităţilor. Astăzi, Wizz Air este singura companie aeriană din România care este la zi cu plăţile şi care i-a plătit pe toţi, inclusiv în pandemie, potrivit acordurilor comerciale. Restul companiilor aeriene nu-şi plătesc (integral) furnizorii, pentru că sunt în faliment tehnic, dar evident sunt ţinute în viaţă de tot felul de ajutoare de stat şi de guvern. Noi nu am beneficiat de planuri de salvare, singuri ne-am administrat lichidităţile şi i-am plătit pe toţi la timp (…) Pentru ca industria aeronautică să îşi revină la capacitate maximă este nevoie să ne uităm la toţi aceşti actori în mod diferit. Pot vorbi despre TAROM sau Blue Air, aceste companii au probleme financiare şi se îndreaptă spre eşec, nu plătesc, se îndreaptă spre faliment, dar din nu ştiu ce motive încă se află pe piaţă şi efectuează zboruri. Vom trăi şi vedea ce se întâmplă cu aceste companii. Nu doar în România, ci pe tot globul, Covid a avut un impact major asupra lichidităţilor în sectorul aviatic. Iar unele companii, cum e a noastră, s-a descurcat, dar cele mai multe nu au făcut faţă. Personal, cred că după această vară vom vedea o consolidare semnificativă a industriei”, a declarat József Váradi, CEO Wizz Air pentru monitorulcj.ro.

Nu este prima oară când șeful Wizz Air face referiri la concurență. În 2018, prezent la București, Váradi, spunea că „e doar o chestiune de timp până când TAROM va dispărea”.

Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Cu tot respectul, dar este o doar o chestiune de timp până când Tarom va dispărea de pe piaţă

Și alți oficiali ai companiei au declarat în trecut că Wizz Air este pregătită să ia locul TAROM în cazul în care dă faliment.

Owain Jones, Wizz Air: Suntem întotdeauna pregătiţi să luăm locul Tarom dacă dă faliment

Compania națională TAROM zboară din 2007 doar pe pierderi și a schimbat în ultimii cinci ani 13 directori. 

Ieri, 4 mai, Tribunalul UE a respins contestația formulată de Wizz pentru unul dintre ajutoarele de stat primite de către TAROM.

La Tribunalul UE mai este depusă o cerere de anulare din partea Wizz Air a unui ajutor de stat acordat TAROM în 2 octombrie 2020, în valoare de 19,3 milioane de euro, pentru care Tribunalul nu a luat încă o decizie. O altă contestație a fost depusă și pentru ajutorul de stat primit de Blue Air.

 

Scroll to Top