Prima pagină » Noua Casă 2022: cum poți beneficia de program, care sunt condițiile și ce costuri presupune

Noua Casă 2022: cum poți beneficia de program, care sunt condițiile și ce costuri presupune

Programul ,,Noua Casă” pentru anul 2022 poate fi accesat în lei pentru o cumpăra doar o proprietate, creditul având o valoare maximă de 66.500 de euro pentru locuințele ce prezintă un preț de cel mult 70.000 euro, iar avansul necesar fiind de 5%. Pe de altă parte, casele care sunt scoase spre vânzare cu o valoare de maxim 140.000 de euro și al căror avans este de cel mult 119.000 euro, avansul ce trebuie plătit este de 15%! Îți punem la dispoziție o serie de informații ajutătoare, regăsite în ghidul publicat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și care te poate ajuta să iei decizia potrivită când dorești achiziționarea unei locuințe prin ,,Noua Casă”!

Cine poate beneficia de programul ,,Noua Casă” 2022?

În cazul în care dorești să soliciți un credit Noua Casă, este absolut necesar să îndeplinești una dintre cele două condiții importante, și anume:

  • să nu ai proprietate exclusivă asupra unei case și nici să nu deții o locuință împreună cu soția/soțul, oricare ar fi modul de dobândire;
  • să ai în proprietate maxim o locuință care dispune de o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost cumpărată prin programul Prima Casă.

Pentru a demonstra acest lucru, va fi nevoie să dai o declarație pe proprie răspundere.

Dacă alegi să beneficiezi de programul Noua Casă, este obligatoriu să deții avansul minim specificat pentru locuința aleasă, precum și o anumită sumă care va reprezenta garanția în vederea acordării creditului, blocată într-un cont diferit până în momentul achitării în mod integral al acestuia și fără a fi purtător de dobândă! Întreaga sumă ce urmează să fie achitată va fi împărțită în trei rate de dobândă.

Programul nu presupune condiție de vârstă

Indiferent că îți doresti să beneficiezi de programul Noua Casă singur, sau alături de cineva, atâta timp cât ambele persoane se încadrează în criteriile de eligibilitate specificate în program, acesta poate fi accesat cu ușurință. În cazul în care unul dintre soți a beneficiat sau beneficiază în continuare de program prin intermediul băncii, există opțiunea ca partenerul (soțul sau soția) ce întrunește condițiile să acceseze o casă prin intermediul programului, având astfel calitatea de împrumutat, iar celălalt acționând în calitate de garant sau coplătitor.

Prin urmare, garantul, fie că vorbim de soțul sau soția beneficiarului contribuie prin semnătură la contractul de garantare și prezintă calitate de coproprietar al casei cumpărate, revenindu-i toate obligațiile și drepturile ca și în cazul beneficiarului. Mai mult, este absolut necesar ca ambele persoane care accesează programul să îndeplinească și condițiile de eligibilitate impuse de banca pe care au ales-o pentru a beneficia de Noua Casa.

Locuințele ce pot fi achiziționate prin intermediul programului se împart conform prețului în contextul cerințelor cu privire la categoria din care face parte proprietatea, precum și avansului minim impus și procentului de garantare:

  • la o valoare de cel mult 70.000 de euro se regăsesc proprietățile cumpărate prin intermediul programului, noi, vechi sau consolidate și pentru care avansul minim impus este de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%.
  • la o valoare care variază între 70.001 euro și 140.000 euro se regăsesc proprietățile noi, la un loc cu cele înființate prin programele ANL, și care dispun de documente de recepție la terminarea lucrărilor de construcții semnate cu maxim 5 ani înainte de cererea creditului garantat. În cazul acesta, avansul minim impus este de 15, iar procentul maxim de garantare este de 60%.

De asemenea, atunci când se îndeplinește condiția plății diferenței din surse personale, programul Noua Casă aprobă cumpărarea unor locuințe cu un preț ce depășește 70.000 euro sau 140.000 euro.

Ce costuri implică?

Dacă vrei să fii sigur pe investiția financiară ce urmează să o aloci unui credit Noua Casă, trebuie să verifici informațiile cu banca aleasă, dar să te asiguri în același timp că dispui de suma necesară și  pentru următoarele cheltuieli:

  • depozitul colateral dat de contravaloarea a trei rate de dobândă și înființat în vederea garantării dobânzii;
  • avansul minim specificat, mai exact 5% în cazul în care proprietatea aleasă are o valoarea mai mică de 70.000 euro sau 15 % dacă prezintă costuri cuprinse între 70.001 și 140.000 euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
  • dobânda – IRCC + max 2% (IRCC = Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor)
  • comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0.3% – stabilit anual de MFP și calculat la sold.

Astfel, în cazul proprietăților cu o valoare de maxim 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, pe când la cele cu o valoare de peste 70.000 euro acesta se aplică la 60% din soldul creditului.

Alte cheltuieli pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de accesarea programului ar fi prima de asigurare a imobilului, precum și taxele notariale necesare achiziționării proprietății.

The post Noua Casă 2022: cum poți beneficia de program, care sunt condițiile și ce costuri presupune appeared first on Infocasa.

Scroll to Top