Prima pagină » O firmă apropiată de Augustin Oancea, patronul Tinmar, dă în judecată România

O firmă apropiată de Augustin Oancea, patronul Tinmar, dă în judecată România

Aderlyne Limited, o firmă înregistrată în Cipru, a dat în judecată România la Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor (ICSID), de pe lângă Banca Mondială. Arbitrajul se referă la încălcarea Cartei Energiei, un tratat internațional referitor la protejarea investițiilor, la care România este parte.

Potrivit datelor Termene.ro, citate de Economica.net, Aderlyne controlează 98% din capitalul unei alte companii românești, Mar Tin Solar Energy, în timp ce restul de la 2% al firmei din urmă este deținută direct de Tinmar Energy, marele business antreprenorial românesc din energie al lui Augustin Oancea. De fapt, Oancea este și administrator la Mar-Tin.

Pe portalul ICSID nu apare motivul clar al arbitrajului dar, cel mai probabil este vorba despre un nou caz în care investitorii în regenerabil se îndreaptă îm potriva statului român în contextul în care Guvernul a amputat anii trecuți schema, destul de generoasă inițial, de subvenționare a producătorilor de energie.

Pe lângă faptul că este un furnizor important, cu o cotă de 7% din toată piața de energie în anul 2021, Tinmar este și producător din surse regenerabile, încă din 2012. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Tinmar deține șase parcuri fotfovoltaice cu o capacitate totală de 50 MWp. Într-o declarație dată anul trecut profit.ro, Augustin Oancea a spus că firma a ajuns deja la 77 MW instalați și spera să treacă peste pragul de 100 MW

Scroll to Top