Prima pagină » OPEC+ ignoră cererile Occidentului și majorează cu puțin producția de petrol începând din luna iunia

OPEC+ ignoră cererile Occidentului și majorează cu puțin producția de petrol începând din luna iunia

Ignorând solicitările din partea statelor occidentale de a pompa mai mult, grupul OPEC+ a fost de acord să-şi majoreze în iunie producţia de ţiţei cu 432.000 de barili pe zi, conform planului.

În martie, cotaţia barilului de ţiţei a depăşit 139 de dolari, atingând cel mai ridicat nivel din 2008, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a exacerbat temerile privind livrările de petrol. Joi, cotaţia barilului de ţiţei Brent a depăşit 111 dolari.

În noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Comisia Europeană a propus miercuri un embargo asupra petrolului rusesc care să intre în vigoare după şase luni şi un embargo asupra produselor petroliere care să se aplice de pe 31 decembrie 2022.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că delegaţii la reuniune au evitat orice discuţii despre sancţiunile impuse Rusiei, discuţiile privind majorarea producţiei lunare de ţiţei finalizându-se în timp record, sub 15 minute.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat miercuri că nu este posibil ca alţi producători să înlocuiască exporturile ruseşti de peste şapte milioane bpd.

„Pur şi simplu nu există capacităţi suplimentare”, a adăugat oficialul.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producţie implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbuşit. Totuşi, mulţi producători mici nu pot majora livrările şi alţii sunt îngrijoraţi că ar putea pompa prea mult ţiţei în cazul reducerii activităţii economice ca efect al pandemiei.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Scroll to Top