Prima pagină » OUG Omnibus pentru protecţia consumatorilor a fost adoptată de Guvern

OUG Omnibus pentru protecţia consumatorilor a fost adoptată de Guvern

„Astăzi am adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu protecţiei consumatorului. Am implementat prevederile Directivei Omnibus. Cu această ocazie, consumatorii români se aliniază cu consumatorii europeni în ceea ce priveşte drepturile şi metodele de protecţie pe care le asigură statul român. Practic, prin acest act normativ am completat trei legi: Legea 193 din 2000, legea 363 din 2007 şi o Ordonanţă de Urgenţă din 2014, introducând prevederi legate de conţinutul digital al acestor produse pe care le cumpărăm şi, de asemenea, introducând clarificări privind practicile incorecte, practicile înşelătoare sau practicile agresive”, a spus Spătaru.

Potrivit ministrului, cu ajutorul acestor modificări legislative sunt stabilite mult mai clar aceste practici, sunt detaliate şi, de asemenea, sunt adoptate sancţiuni care vin să reglementeze aceste practici şi să protejeze şi mai mult consumatorul.

Florin Spătaru a subliniat că reprezentanţii Ministerului Economiei, împreună cu cei ai asociaţiilor Profesionale şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorilor, au avut discuţii pe parcursul a câtorva luni astfel încât această OUG şi măsurile adoptate, pe de o parte, să asigure o protecţie a consumatorilor aşa cum prevăd standardele europene, dar, de asemenea, să existe şi un cadru legislativ care să permită operatorilor economici să-şi desfăşoare activitatea „în mod corect, într-un mod concurenţial, astfel încât să nu venim cu măsuri suplimentare care ar fi dus la diminuare competitivităţii acestor operatori”.

Referitor la sancţiuni, ministrul Economiei a precizat că acestea ajung, la nivel naţional, până la valoarea de două milioane de euro, echivalent în lei, şi pentru cazuri excepţionale, transnaţionale, care sunt specificate în directiva europeană, se poate ajunge până la un procent de 4 % din cifra de afaceri. „Dar în cazuri excepţionale care vizează aceste practici neconcurenţiale sau practici înşelătoare care se manifestă în mai multe ţări din cadrul UE”, a punctat Spătaru.

Scroll to Top