Prima pagină » Planul de capital

Planul de capital

Planul de capital trebuie sa includa toate echipamentele si licentele care trebuie achizitionate pentru ca afacerea sa poata incepe. In acest sens, trebuie facuta o lista de costuri cu toate aceste bunuri, iar la suma finala este recomandat sa adaugi inca 10%, pentru cheltuieli neprevazute.

Urmatorul pas este sa stabilesti de cati bani ai nevoie ca sa supravietuiesti in primii ani, pana cand veniturile acopera integral toate cheltuielile. Aceste sume se calculeaza printr-o previzune de cash-flow. 

Si in acest caz trebuie efectuat un tabel pentru fiecare luna a anului:

–    in prima coloana, trebuie trecute profiturile nete obtinute din previziunea contului de profit si pierdere;

–    daca incasezi venituri cu intarziere (ex. termenul de plata este la 2 luni de la facturare) atunci aceste venituri trebuie deduse din luna in care s-au facturat si adaugate la luna in care se vor incasa;

acelasi lucru trebuie facut si cu achizitiile care se platesc cu intarziere, numai ca procedura este inversa decat in cazul de mai sus. Cheltuielile care se platesc cu intarziere trebuie adaugate la profit in luna in care se factureaza si scazute in luna in care se platesc. Aceasta procedura se aplica si in cazul impozitelor si contributiilor de asigurari sociale, care se platesc cu o luna intarziere;

Suma finala care reiese este cash-flow-ul lunar. Aceste sume se cumuleaza luna de luna, pana cand afacerea intra pe profit. Cea mai mare valoare negativa a cash-flow-ului cumulat reprezinta capitalul de lucru initial.

Scroll to Top