Prima pagină » Prețurile au luat foc în toată Europa. Inflație record și în aprilie, pentru a șasea lună consecutiv

Prețurile au luat foc în toată Europa. Inflație record și în aprilie, pentru a șasea lună consecutiv

În martie, inflaţia a ajuns la 7,4%.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a încercat joi să-i liniştească pe parlamentari cu privire la creşterea preţurilor, spunând că zona euro este aproape de atingerea maximă a inflaţiei.

Banca centrală vede presiunile asupra preţurilor ca scăzând în a doua jumătate a acestui an, deşi se preconizează că costurile energiei vor menţine inflaţia relativ ridicată.

 

Cele mai recente date referitoare la inflaţie vin pe fondul îngrijorărilor cu privire la războiul în desfăşurare în Ucraina şi impactul ulterior asupra aprovizionării cu energie a Europei şi la modul în care acest lucru ar putea afecta economia regiunii.

Creşterea preţurilor energiei a contribuit cel mai mult la rata inflaţiei din aprilie, deşi acestea au fost uşor mai mici decât luna precedentă.

Preţurile energiei au crescut cu 38% în aprilie pe o bază anuală, comparativ cu o creştere de 44,4% în martie.

La începutul acestei săptămâni, grupul rus Gazprom a oprit fluxurile de gaze către două ţări UE, Polonia şi Bulgaria, pentru că nu au plătit în ruble.

Măsura a stârnit temeri că şi alte ţări ar putea să nu mai primească gaze din Rusia. Analiştii de la Gavekal, o firmă de cercetare financiară, au spus că dacă Gazprom ar reduce şi livrările Germaniei, ”efectele economice ar fi catastrofale”.

Între timp, în Italia, estimările băncii centrale indică o recesiune în acest an dacă Rusia va tăia toate livrările de energie către această ţară.

În ansamblu, UE primeşte aproximativ 40% din importurile sale de gaze din Rusia. Fluxurile reduse ar putea afecta grav gospodăriile, precum şi companiile care depind de aceste gaze pentru a-şi produce bunurile.

Scroll to Top