Prima pagină » Putin consideră că economica rusă a reușit să reziste valului de sancțiuni occidentale și e pe cale să se stabilizeze

Putin consideră că economica rusă a reușit să reziste valului de sancțiuni occidentale și e pe cale să se stabilizeze

„Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la o serie de produse preţurile au început deja să scadă”, a declarat Putin în timpul unei reuniuni a guvernului consacrată problemelor economice.

Această rezilienţă ţine, potrivit lui Putin, de doi factori: de buna sănătate a rublei, care „s-a întărit în ultimul timp”, până la a reveni la nivelurile de dinaintea crizei, şi de „cererea consumatorilor”, revenită la normal după „un vârf în februarie-martie”, când ruşii s-au înghesuit să cumpere bunuri de larg consum din magazine, din teamă de penurii sau de prăbuşirea rublei.

Preşedintele rus a îndemnat la „garantarea unei normalizări progresive a dinamicii preţurilor” şi la evitarea „unei baze speculative a cererii”.

Rusia a fost lovită de mai multe serii de sancţiuni occidentale după invazia sa militară în Ucraina, declanşată pe 24 februarie, inclusiv de embargouri asupra unor exporturi-cheie care au majorat inflaţia, deja mare după pandemia de COVID-19.

Însă, chiar dacă Vladimir Putin susţine că economia rusă a rezistat şocului, economiştii estimează că cel mai rău abia urmează, pe măsură ce impactul sancţiunilor va fi din ce în ce mai vizibil.

Scroll to Top