Prima pagină » România va organiza Conferinţa Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, agenție a ONU. Guvernul a aprobat un buget de 88 mil. lei

România va organiza Conferinţa Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, agenție a ONU. Guvernul a aprobat un buget de 88 mil. lei

Această sumă este pusă la dispoziție de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii și reprezintă excedent din anii anteriori. Acordul dintre Guvernul României şi Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) privind găzduirea, organizarea şi finanţarea acestui eveniment a fost semnat la Geneva la 30 iunie 2021 și ratificat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 88/2021.

Peste 2.000 de delegati din cele 193 de state membre, incluzand ministri de resort, presedinti de autoritati de reglementare, reprezentanti la nivel inalt ai companiilor de profil, ai organizatiilor internationale relevante si ai mediului academic sunt asteptati sa participe la conferinta. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanti si al duratei, organizata in Romania de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, in 1955.

Potrivit Constitutiei UIT, Conferinta Plenipotentiarilor este organismul suprem al Uniunii si are rolul de a adopta politica generala a UIT, planurile strategice si financiare ale organizatiei si de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferintei Plenipotentiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicatii, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare si membrii Consiliului pentru Reglementari Radio). In cadrul conferintei se decide viitorul organizatiei in ansamblul sau, capacitatea de a influenta directii specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergenta tehnologiilor, dezvoltarea Internetului si serviciul universal, fiind convocata o data la patru ani.

„Suntem onorați să găzduim, la București, primul astfel de eveniment care are loc într-o țară a Uniunii Europene și am convingerea că toate instituțiile implicate în organizare vor înțelege importanța acestui demers. În scurt timp, ordonanța adoptată astăzi va fi completată printr-o hotărâre de Guvern prin care vom aloca sumele necesare către partenerii noștri cu atribuții în desfășurarea Conferinței. Faptul că Bucureștiul a fost ales să reunească pentru 2000 de participanți din 193 de țări ale lumii și reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru a trasa direcția transformării digitale în următorii 4 ani ne obligă să accelerăm, la rândul nostru, procesul de digitalizare a României, pentru care avem acum o alocare financiară substanțială prin PNRR, precum și un angajament ferm asumat în fața românilor, pentru că ei sunt beneficiarii eforturilor noastre în această direcție”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, cea mai mare organizație din lume din domeniu și cea mai veche dintre agenţiile ONU, a ales pentru prima oară după 30 de ani o țară din Europa să găzduiască această întrunire. În cadrul evenimentului se vor stabili politicile generale ale ITU, se vor adopta planuri strategice și financiare pentru perioada următoare, se vor dezbate soluții pentru problemele cheie din sfera incluziunii digitale și se va alege conducerea organizației pentru următorii patru ani.

Ce înseamnă pentru România

Potrivit MCID, Organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București oferă țării noastre oportunitatea de a-și consolida parteneriatele în domeniu, atât cu țările Uniunii Europene, cât și cu statele vecine externe spațiului comunitar. Reuniunea de la București este importantă, de asemenea, pentru promovarea sectorului IT&C din România, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.

Potrivit ANCOM, în calitate de tara gazda, Romania are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile Conferintei, facilitand negocierile intre cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanta internetului, rolul telecomunicatiilor in combaterea efectelor pandemiei sau evolutia tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului Romaniei, in iunie 2021, Ioan-Sabin Sarmas, Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor a fost desemnat Presedinte al Conferintei Plenipotentiarilor UIT 2022 si a inceput procesul de pregatire in colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Pastrand caracterul neutru si impartial specific unei astfel de functii, prioritatea Presedintelui PP-22 este de a se asigura ca deciziile adoptate pe parcursul conferintei sunt in interesul Uniunii, al statelor membre si al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.

UIT este agentia specializata a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru comunicatii si tehnologia informatiei, infiintata in anul 1865, fiind astfel si cea mai veche dintre agentiile specializate ONU. In prezent, UIT numara 193 de state membre si peste 700 de reprezentanti ai sectorului privat si ai mediului academic, Romania fiind membru al acestei organizatii inca din anul 1866.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este cea mai mare organizație din lume din domeniu și cea mai veche dintre agenţiile Organizației Națiunilor Unite. UIT alocă resursele globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor şi acţionează în vederea creşterii nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivel global.

Scroll to Top