Prima pagină » Rusia a simulat tiruri de rachete Iskander cu capacitate nucleară la Kaliningrad, între Polonia şi Lituania – Război Ucraina – LIVE TEXT

Rusia a simulat tiruri de rachete Iskander cu capacitate nucleară la Kaliningrad, între Polonia şi Lituania – Război Ucraina – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 70

Rusia a simulat tiruri de rachete Iskander cu capacitate nucleară la Kaliningrad, între Polonia şi Lituania

Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP citat de Agerpres.

Acest anunţ a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, care a făcut mii de morţi şi a provocat cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.

După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice.

Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.

După ce au efectuat tirurile „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării.

Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.

Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Putin a avertizat asupra unor represalii „rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.

Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Separatiştii din Transnistria susţin că au fost vizaţi de „atacuri teroriste” din Ucraina

Vitali Ignatiev, care deţine funcţia de ministru de externe în guvernul autoproclamat al Transnistriei, a declarat miercuri într-un interviu acordat prin videoconferinţă agenţiei Reuters că „situaţia este alarmantă, deoarece Transnistria a suferit atacuri teroriste”, scrie Agerpres.

Ignatiev a reluat acuzaţiile separatiştilor transnistreni, care acuză Ucraina că se află în spatele unor incidente semnalat începând de săptămâna trecută. El a afirmat că marţi a fost doborâtă încă o dronă încărcată cu explozibili, intrată în Transnistria de pe teritoriul ucrainean.

„Sincer, nu văd niciun motiv din care partea ucraineană să utilizeze astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a susţinut reprezentantul administraţiei secesioniste de la Tiraspol.

El a criticat Uniunea Europeană pentru ajutorul militar promis Republicii Moldova.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut miercuri o vizită la Chişinău, unde a declarat că UE Uniunea Europeană are „datoria” să susţină Republica Moldova şi a afirmat că Bruxellesul ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru autorităţile moldovene.

Ignatiev a comentat că „astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu contribuie la calm, ci dimpotrivă, contribuie la tensiuni şi afectează normalizarea situaţiei.

Separatiştii pro-ruşi au respins cererea agenţiei Reuters de a relata din Transnistria, afirmând că toate acreditările jurnaliştilor străini au fost sistate după atacurile de săptămâna trecută.

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a răspuns că nu poate vorbi în numele Moscovei.

El s-a distanţat însă de remarcile unui general rus care a afirmat săptămâna trecută că unul din obiectivele războiului este de a ocupa teritorii ucrainene astfel încât să facă legătura cu Transnistria. „Cred că în astfel de condiţii dificile, trebuie să fim foarte atenţi cu declaraţiile. Şi chiar mai atenţi cu acţiunile”, a comentat Ignatiev în interviu.

Reprezentantul separatiştilor a apreciat cererea Republicii Moldova de a adera la UE drept „ruptă de realitate” şi a avertizat că astfel s-ar crea un risc suplimentar de izbucnire a unor noi conflicte, deoarece Chişinăul a luat decizia „unilateral”. „Moldova şi Transnistria sunt într-o stare de conflict nerezolvat (…) Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Moldova ar trebui mai întâi să rezolve conflictul şi abia apoi să îşi decidă viitorul politic”.

Rusia a anunţat încetarea focului la combinatul Azovstal din Mariupol pentru evacuarea civililor

Rusia a anunţat miercuri seară că forţele sale vor înceta focul timp de trei zile cu începere de joi asupra combinatului Azovstal din portul ucrainean Mariupol şi vor deschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor, notează AFP citat de Agerpres.

„Forţele armate ruse vor deschide un coridor umanitar între orele 08.00 şi 18:00, ora Moscovei (05.00-15.00 GMT), în zilele de 5, 6 şi 7 mai de la combinatul metalurgic Azovstal pentru a evacua civili”, a declarat Ministerul Apărării.

„În această perioadă, forţele armate ruse şi unităţile Republicii Populare Doneţk (proclamată unilateral de separatiştii pro-ruşi) vor înceta unilateral focul şi ostilităţile”, a continuat ministerul într-un comunicat.

Civililor care s-au refugiat în fabrică li se va permite să ajungă în Rusia sau în teritoriile aflate sub controlul Kievului, potrivit acestui text.

În cursul zilei, primarul oraşului-port Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că „lupte violente” sunt în curs de desfăşurare, deşi Moscova a asigurat că nu va lua cu asalt această uriaş combinat în care s-au retras atât luptători ucraineni, cât şi civili.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la „salvarea” răniţilor care se află la combinatul siderurgic Azovstal.

 

Scroll to Top