Prima pagină » Rusia ar pregăti un referendum în estul Ucrainei şi a adus noi rachete Iskander la graniţă – Război Ucraina, ziua 61 – LIVE TEXT

Rusia ar pregăti un referendum în estul Ucrainei şi a adus noi rachete Iskander la graniţă – Război Ucraina, ziua 61 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 61

Întâlnire Zelenski – Blinken – Austin, în Kiev, Ucraina

O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev, potrivit unor informaţii difuzate de preşedinţia ucraineană, transmite luni AFP citat de Agerpres.

„Americanii sunt astăzi la Kiev. Discută chiar în acest moment cu preşedintele”, a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara pe Youtube, consilierul preşedintelui ucrainean Oleksii Arestovici.

Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a spus Volodimir Zelenski pe Twitter cu puţin timp înaintea orei 21:00 GMT, fără a oferi alte detalii. Discuţiile urmau să se concentreze pe livrările de arme ale SUA către Ucraina.

Arestovici a repetat pe Youtube dorinţa părţii ucrainene de a i se livra arme ofensive:”Atât timp cât nu vom putea contraataca, va exista o nouă Bucea în fiecare zi”, a spus consilierul preşedintelui ucrainean, menţionând oraşul din suburbia de nord-vest a Kievului devenit un simbol al atrocităţilor comise în timpul ocupaţiei ruse a regiunii în luna martie.

„Reprezentanţii americani nu ar veni aici dacă nu ar fi pregătiţi să dea (arme)”, a apreciat acesta.

Sâmbătă, preşedintele Zelenski s-a declarat recunoscător administraţiei americane pentru ajutorul acordat Ucrainei, dar şi-a reiterat dorinţa de a obţine „arme şi mai grele şi mai puternice” pentru a face faţă armatei ruse.

Oleksii Arestovici a mai indicat duminică seara că „liniile de apărare sunt pe punctul de a se prăbuşi” la Mariupol, oraşul-port din sudul Ucrainei aflat în mare parte sub controlul armatei ruse şi unde ultimii luptători ucrainenii s-au baricadat, împreună cu civili, în imensul complex metalurgic Azovstal.

Rusia plănuieşte organizarea unui referendum la Herson, Ucraina – serviciile de informaţii britanice

Rusia plănuieşte un referendum în oraşul sudic Herson din Ucraina, menit să justifice ocupaţia, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie, relatează BBC citat de Agerpres.

Oraşul este cheia obiectivului Rusiei de a institui un pod terestru către Peninsula Crimeea – care a fost anexată de Rusia în 2014 – şi de a domina sudul Ucrainei.

Rusia face apel la această tactică pentru a justifica retroactiv confiscarea Crimeei.

Herson este singurul oraş mare pe care Rusia a reuşit să-l captureze de la invadarea Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie. Dar unele zone din jur au fost relcâştigate de trupele ucrainenei, iar luptele în regiune continuă.

Rusia desfăşoară noi rachete Iskander în apropierea graniţei cu Ucraina

Rusia a desfăşurat duminică rachete balistice cu rază mică de acţiune de tipul Iskander-M, la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Inamicul şi-a mărit numărul trupelor în regiunea Belgorod prin transferarea şi concentrarea de noi unităţi”, se arată într-un comunicat al conducerii armatei ucrainene.

Kievul nu a oferit detalii suplimentare referitoare la poziţiile lansatoarelor de rachete ale Rusiei.

Belgorod este un oraş din Federaţia Rusă aflat la 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Moscova nu a reacţionat la aceste acuzaţii şi a refuzat să facă vreun comentariu.

Iskander este o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (până la 500 de kilometri). Racheta este numită SS-26 Stone în terminologia NATO şi a înlocuit vechile rachete Scud din dotarea fostului URSS.

 

Scroll to Top