Prima pagină » Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina, dar pericolul unui război mondial nu poate fi subestimat, spune Lavrov. Polonia confirmă că a trimis tancuri în Ucraina – Război Ucraina, ziua 62 – LIVE TEXT

Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina, dar pericolul unui război mondial nu poate fi subestimat, spune Lavrov. Polonia confirmă că a trimis tancuri în Ucraina – Război Ucraina, ziua 62 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 62

 

Lavrov: Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina, dar pericolul unui război mondial nu poate fi subestimat

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a asigurat luni că Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina şi a avertizat asupra pericolului real al unui război mondial, transmite AFP citat de Agerpres.

„Bunăvoinţa are limitele ei. Şi dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere”, a spus Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă.”Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (preşedintele Volodimir) Zelenski, iar aceste contacte vor continua”, a spus el.

Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că se preface că negociază:”Este un actor bun (…), dacă te uiţi cu atenţie şi citeşti cu atenţie ce spune, vei găsi acolo o mie de contradicţii”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

În acest context de tensiuni fără precedent între Rusia şi Occident din cauza ofensivei ruse, Serghei Lavrov a avertizat în legătură cu pericolul real al unui al treilea război mondial. „Pericolul este grav, este real, nu poate fi subestimat”, a spus ministrul rus, citat de Interfax.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, ministrul rus de externe s-a declarat încrezător că „totul se va încheia, desigur, cu semnarea unui acord”.”Dar termenii acestui acord vor depinde de situaţia luptelor de pe teren când acest acord va deveni realitate”.

Polonia confirmă că a trimis tancuri în Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, fără a preciza însă câte, transmite AFP citat de Agerpres.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”, a spus şeful guvernului polonez pe contul de Twitter al guvernului.

Patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului, potrivit presei poloneze. Guvernul nu a confirmat această informaţie.

Premierul Morawiecki a anunţat sâmbătă un transfer de echipamente militare în valoare de aproximativ şapte miliarde de zloţi (1,5 miliarde de euro) în urma unei întâlniri la Cracovia cu omologul ucrainean Denis Şmigal.

Guvernul polonez a anunţat că, de la începutul invaziei ruse, la sfârşitul lunii februarie, a furnizat Ucrainei rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortare, muniţie şi drone.

Germania: Rheinmetall oferă Ucrainei 88 de tancuri de luptă uzate

Producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate, potrivit unor documente obţinute de dpa.

Se pare că oferta include şi pregătirea militarilor pentru utilizarea lor în Germania, pregătire pentru reparaţii, instrumente, piese de schimb, o bază de service şi muniţie, scrie Agerpres.

Cotidianul conservator Die Welt a fost primul care a informat despre această potenţială vânzare. Potrivit ziarului, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la ministerul economiei.

Guvernul german a primit, de asemenea, o altă cerere din partea Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.

Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Până acum, guvernul federal a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie pentru aceste obuziere.

Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken. Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken.

Putin susţine că economia rusă a rezistat şocului sancţiunilor occidentale şi „se stabilizează”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că economia Federaţiei Ruse este pe cale să se „stabilizeze”, după ce a fost lovită de mai multe serii de sancţiuni occidentale în urma declanşării „operaţiunii militare ruse” în Ucraina, informează AFP citat de Agerpres.

„Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la o serie de produse preţurile au început deja să scadă”, a declarat Putin în timpul unei reuniuni a guvernului consacrată problemelor economice.

Această rezilienţă ţine, potrivit lui Putin, de doi factori: de buna sănătate a rublei, care „s-a întărit în ultimul timp”, până la a reveni la nivelurile de dinaintea crizei, şi de „cererea consumatorilor”, revenită la normal după „un vârf în februarie-martie”, când ruşii s-au înghesuit să cumpere bunuri de larg consum din magazine, din teamă de penurii sau de prăbuşirea rublei.

Preşedintele rus a îndemnat la „garantarea unei normalizări progresive a dinamicii preţurilor” şi la evitarea „unei baze speculative a cererii”.

Rusia a fost lovită de mai multe serii de sancţiuni occidentale după invazia sa militară în Ucraina, declanşată pe 24 februarie, inclusiv de embargouri asupra unor exporturi-cheie care au majorat inflaţia, deja mare după pandemia de COVID-19.

Însă, chiar dacă Vladimir Putin susţine că economia rusă a rezistat şocului, economiştii estimează că cel mai rău abia urmează, pe măsură ce impactul sancţiunilor va fi din ce în ce mai vizibil.

Scroll to Top