Prima pagină » Seceta gravă din Italia pune pe jar agricultura și producția de energie a UE

Seceta gravă din Italia pune pe jar agricultura și producția de energie a UE

Pentru că nu a mai plouat semnificativ din decembrie 2021, partea de nord a Italiei, incluzând bazinul râului Po, se confruntă cu o secetă severă, nemaiîntâlnită în regiune în ultimii 30 de ani, atrage atenția Comisia Europeană, într-un raport recent în care sunt analizate consecințe pentru întreaga Europă. Sunt afectate atât producțiile agricole cât și producția locală de energie electrică în contextul în care, potrivit datelor recente, 16,5% din cantitatea totală de energie electrică produsă în Italia este realizată cu ajutorul centralelor hidroelectrice. În Italia există 4.300 de centrale hidroelectrice, în care lucrează peste 1.500 de persoane, iar proprietarii acestora vor concura anul acesta și mai acerb cu fermierii pentru apă.

La sfârșitul lunii februarie, resursele de apă din zăpada din Alpii italieni  se situau la aproximativ 40% din cantitățile medii din perioada 2009-2021. De asemenea, volumul de apă înmagazinat în rezervoarele hidroenergetice italiene se află deja la cel mai scăzut nivel istoric (luând în considerare perioada 1970-2019) și, prin urmare, este posibil ca concurența pentru alte utilizări ale apei, cum ar fi irigațiile agricole, să înceapă mai devreme decât de obicei.

La jumătatea lunii martie, valoarea energiei stocate în rezervoarele italiene era de numai 28,2% din capacitatea totală de stocare, față de un minim istoric (1970-2019) observat de 30,4% pentru aceeași perioadă.

„Chiar dacă culturile de iarnă din nordul Italiei par încă normale, stresul hidric reduce potențialul de producție, iar ploile sunt necesare de urgență. Disponibilitatea apei pentru irigații va fi mai mică decât de obicei. Dacă deficitul actual nu va fi redus prin precipitații abundente, este posibil să apară o concurență mai mare pentru apă între diferitele sectoare și în cadrul sectorului agricol”, se arată în raport.

„Nivelul scăzut actual al apei din rezervoarele hidroenergetice italiene ar putea exacerba situația deja dificilă cu care se confruntă piața italiană a energiei electrice, care este afectată deja de prețuri cu ridicata record din cauza factorilor geopolitici”.

Italia este al șaselea cel mai mare producător agricol din UE, cu o cantitate produsă anul trecut de aproximativ 15 milioane de tone de cereale și al patrulea cel mai mare importator de energie electrică.

Aceasta în contextul în care atât piața agroalimentară cât și cea energetică sunt grav bulversate de conflictul armat din Ucraina.

Citește și:

Este nevoie urgentă de ploaie. România e pe roşu în prima prognoză a CE pentru producțiile agricole din acest an care arată scăderi de până la 15% a randamentelor la hectar

Scroll to Top