Prima pagină » Slovacia vrea trei ani de tranziţie pentru un embargo împotriva petrolului rusesc

Slovacia vrea trei ani de tranziţie pentru un embargo împotriva petrolului rusesc

Slovacia importă din Rusia aproape tot petrolul de care are nevoie, în principal prin conducta Druzhba, care datează din perioada sovietică, şi autorităţile de la Bratislava s-au aliat cu cele de la Budapesta pentru a încerca să obţină o excepţie de la orice embargou împotriva petrolului rusesc ce va fi convenit de Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Conform măsurilor dezvăluite miercuri, UE vrea să pună capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate ar urma să înceteze la finele lui 2022.

„Suntem de acord cu aceste sancţiuni, dar spunem că avem nevoie de o perioadă de tranziţie pentru a ne adapta la această situaţie. Ceea ce discutăm astăzi este cât va dura această perioadă de tranziţie”, a declarat Richard Sulik, la o conferinţă de presă organizată la Bratislava.

Potrivit lui Sulik, o perioadă de tranziţie mai lungă va oferi Slovaciei timpul necesar pentru a putea să îşi asigure surse alternative de aprovizionare cu petrol.

Conform unor surse europene citate de Reuters, Ungaria şi Slovacia vor putea să continue să cumpere petrol din Rusia până la finele lui 2023, în conformitate cu actualele contracte.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre. Ambasadorii statelor membre la UE sunt aşteptaţi să aprobe propunerea Comisiei încă de săptămâna aceasta, ceea ce îi va permite să devină lege la scurt timp după acea.

Scroll to Top