Prima pagină » Suedia şi Finlanda anunță că își vor coordona acțiunile privind aderarea la NATO

Suedia şi Finlanda anunță că își vor coordona acțiunile privind aderarea la NATO

„Va fi foarte important ca Finlanda şi Suedia să poată lua decizii în aceeaşi direcţie şi în acelaşi calendar, respectând în acelaşi pe deplin independenţa procesului nostru decizional”, a declarat ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto, după o întâlnire cu omologul său suedez, Anne Linde.

Finlanda şi Suedia sunt amândouă partenere apropiate ale NATO, dar nu şi membre ale alianţei militare.

După declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina vecină în februarie, sondajele de opinie din cele două state scandinave au înclinat balanţa în favoarea aderării la NATO pentru prima dată. Aceste majorităţi au continuat să crească pe durata celor două peste două luni de conflict.

Există multe indicii că statele cele mai nordice din UE vor decide în favoarea unei cereri de aderare la alianţa militară, iar următoarele câteva săptămâni se vor dovedi cruciale, notează dpa.

Pe 13 mai, o analiză a politicii de securitate care va aborda chestiunea NATO urmează să fie prezentată în Suedia. În ziua următoare, social-democraţii, formaţiune din care face parte şefa guvernului din Finlanda, Sanna Marin, intenţionează să-şi prezinte şi ei poziţia în chestiune.

Pe 17 şi 18 mai, preşedintele finlandez Sauli Niinisto intenţionează să efectueze o deplasare la Stockholm, pentru a se întâlni cu regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei.

Sursa foto: Nato.int

Scroll to Top