Prima pagină » Ungaria extinde plafonarea prețurilor la carburanți până la 1 iulie

Ungaria extinde plafonarea prețurilor la carburanți până la 1 iulie

“Prețurile cresc în toată Europa, și motivul principal pentru acest lucru este războiul din Ucraina”, a spus premierul ungar într-un clip video postat pe de pe Facebook, adăugând că guvernul va face totul pentru a proteja familiile maghiare de această creștere a prețurilor. Din acest motiv au fost impuse limite de preț pentru combustibili și  alimente, a punctat Orban, citat de CEE Energy News.

Guvernul a decis să plafoneze prețurile la carburanții auto vânduți în benzinării la 480 de forinți (1,3 euro) pe litru în noiembrie anul trecut, din cauza inflației în creștere. Apoi, în luna februarie a acestui an, plafoanele de preț au fost extinse cu încă trei luni, până în mai (luna aceasta Orban a câștigat din nou alegerile din Ungaria) și, iată, acum plafonarea se extinde până la 1 iulie.

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din UE, în Ungaria se înregistrează cele mai mici prețuri la carburanți (1,28 euro/litrul de benzină și 1,43 litrul de motorină), dacă nu luăm în calcul prețul motorinei din Malta, țară cu un consum mic – 1,21 euro.

Plafonarea prețurilor ar urma să aducă consumatorilor economii cumulate de circa 175 de milioane de euro (calculate până în mai), potrivit unor cifre vehiculate prin presa maghiară. Însă, prețurile mici au condus la creșterea “turismului de benzinărie”, la pierderi pentru companii (Mol pierdea în martie cam 7 cenți la litru) și la impunerea unor limite, e drept destul de generoasă: 100 sau 50 de litri la o singură alimentare.

Scroll to Top