Prima pagină » Veniturile peste așteptări obținute de Tesla în primul trimestru îi majorează averea lui Musk

Veniturile peste așteptări obținute de Tesla în primul trimestru îi majorează averea lui Musk

Valoarea atinsă de veniturile Tesla din primul trimestru este, conform Refinitiv, cu 81% mai mare decât cea din urmă cu un an și chiar peste așteptările analiștilor care prognozau 17,8 miliarde de dolari.

Este important de menționat că o parte din venituri este generată de creditele verzi vândute de Tesla altor producători auto care altfel nu ar fi îndeplinit normele impuse de autorități. Numai vânzarea din acestor credite Tesla a încasat în perioada ianuarie – martie din acest an 679 de milioane de dolari, cu 31% mai mult decât în primul trimestru din 2021.

Raportul financiar al Tesla mai arată și un profit înainte de impozitare (EBITDA) al Tesla per vehicul livrat de 16.203 de dolari. Conform Reuters, această valoare medie este cu 60% mai mare decât cea din primul trimestru al anului trecut.

Rezultatele Tesla au depășit așteptările analiștilor de pe Wall Street, dând naștere multor controverse. În ciuda acestora, producătorul american de mașini electrice continuă să se afle într-o situație „anormală” prin comparație cu restul industriei auto care a înregistrat reculuri ale producției și veniturilor în perioada pandemiei și noi lovituri generate de penuria de semiconductori și problemele lanțului de aprovizionare.

Pe lângă creșterea constantă a producției, bilanțul financiar al Tesla a fost influențat pozitiv de majorarea prețurilor cu care își vinde mașinile în întreaga lume. Elon Musk, șeful Tesla Inc a declarat că majorările de prețuri au fost necesare pentru a estompa creșterile de costuri pentru materia primă și pentru servicii logistice.

„Propriile noastre fabrici au rămas sub capacitate de câteva trimestre, deoarece lanțul de aprovizionare a devenit principalul factor limitator. Această problemă probabil va continua și în restul anului 2022”, au menționat oficialii Tesla într-un comunicat.

Totuși, unii analiști consideră că majorarea prețurilor depășește sensibil necesarul de acoperire a creșterii costurilor, cei de la Tesla reușind astfel să își asigure și eventualele modificări ale costurilor de producție din următoarele șase până la 12 luni.

„Creșterile de preț depășesc cu mult inflația. Problemele legate de producția chineză par bine gestionate și ne așteptăm ca uzinele din Austin și Berlin să compenseze pierderile generate de întreruperea de 19 zile a producției de la Shanghai”, consideră Craig Irwin de la Roth Capital referindu-se la cele două noi uzine din Texas și Germania ale producătorului american care au început livrările în ultimele săptămâni.

Rezultatele Tesla din 2021 și primul trimestru din 2022 i-au permis lui Elon Musk să atingă mai multe obiective din planul de afaceri al companiei și asta va atrage după sine bonusuri care vor intra în buzunarele sale estimate de analiști la 23 de miliarde de dolari.

Scroll to Top