Chiar daca cei mai multi stiu de ce sa se fereasca in linii mari (supraindatorare, credit in valuta, produse cu un profund caracter speculativ pe partea de investitii) lipseste inca perceptia asupra oportunitatii.
Faptul ca in 2021, cand dobanzile erau la minime istorice iar pietele de capital la maxime istorice depozitele cu dobanzi mici continuau sa creasca in ritm sustinutdenota ca mai avem inca de lucru la educatia financiara.
Si nu doar pe partea descriptiva, pentru a invata cum sa folosim instrumentele financiare, ci si in profunzime, pentru a sti cand sa le folosim si cand sa le evitam
Intelegerea ciclurilor economice si a ciclurilor monetare ar fi pasul final in programele de educatie financiara, fara de care nu putem afirma ca avem un public educat financiar ci, cel mult, unul informat financiar.
Degeaba stim ce sunt Robor si IRCC si multipli bursieri daca nu suntem siguri cand e cazul sa participam activ in acestea si cand se ne abtinem cu stoicism, cum sa recunoastem oportunitatile si cum sa evitam bulele.