Prima pagină » Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?

Alegem dobanda fixa sau variabila la creditele ipotecare in lei?

Cresterea inflatiei si implicit reducerea puterii de cumparare a debitorilor, amenintarile privind cresterea dobanzilor pe termen mediu, evaluarea puterii de rambursare pe termen lung trebuie luate in calcul cand ne alegem tipul de dobanda al unui credit ipotecar.

Cei care se pregatesc pentru contractarea unui imprumut in aceste zile au o variabila in plus de luat in calcul-cresterea inflatiei si reducerea puterii de cumparare. 

Aceasta temere nu a existat in ultimii ani, avand in vedere ca din 2008 cresterea preturilor nu s-a mai apropiat de 8%. Si cum cresterea salariilor prinde in mai mica masura ascensiunea preturilor, multi angajati vor suferi contractii ale puterii de cumparare in perioada urmatoare. 

Cei care planuiesc sa ia un imprumut in aceasta perioada ar trebui sa isi potriveasca foarte bine pasii, avand grija sa lase o marja mai mare de siguranta in ceea ce priveste raportul dintre rata si venituri (gradul de indatorare) pentru a nu avea dificultati pe parcurs la plata ratelor. 

Cine doreste sa se imprumute pe termen mai lung dar are ezitari din cauza dificultatilor prin care trece economia in acest moment ar putea folosi un grafic de rambursare a ratelor ca exercitiu pentru o perioada intermediara. 

Manager-ul Produs Senior in cadrul BCR, ii sfatuieste pe consumatori sa incerce sa puna bani de-o parte, echivalentul unei rate lunare, o perioada de cel putin 6 luni, pentru a vedea in ce masura se incadreaza in ritmul impus de rambursarea imprumutului, bani care ulterior pot fi folositi pentru acoperirea unui avans mai mare si, implicit, asigurarea unei rate mai mici la credit.

Scroll to Top