Bitcoin ar putea scădea sub 30.000 de dolari din cauza crizei dintre Ucraina și Rusia, atacul Rusiei asupra Ucrainei trăgând în jos prețurile criptomonedelor.
Bitcoin a scăzut joi, după ce Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei. Analiștii spun că această criză ar putea împinge cea mai tranzacționată criptomonedă din lume sub 30.000 de dolari.
Forțele militare rusești au invadat Ucraina peste noapte, după luni de amenințări și încercări eșuate de a găsi o soluție diplomatică, aruncând Europa în cea mai mare criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice și agitând piețele financiare mondiale. Explozii au fost auzite în capitala ucraineană Kiev și în alte orașe importante din țară, a relatat New York Times. Forțele rusești au debarcat în apropiere de orașul-port cheie Odessa de pe coasta Mării Negre, a relatat Times, citând oficiali ucraineni.
„O furtună perfectă”
- Potrivit companiei de date CoinGecko, bitcoin s-a prăbușit la 34.617,93 dolari la verificarea de joia trecută, cel mai scăzut nivel din 20 iulie.
- Ethereum a scăzut cu 12%, la 2.336,16 dolari, iar dogecoin a scăzut cu 14,4%, la 0,112809 dolari.
- Contractele futures ale acțiunilor americane au scăzut. Contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut cu peste 2%. Contractele futures pe indicele Dow Jones Industrial Average au pierdut peste 600 de puncte.
- Prețul aurului și al petrolului a crescut, în timp ce bitcoin și alte criptomonede au scăzut.
Criza din Ucraina, la care se adaugă creșterea ratelor dobânzilor și reglementarea criptomonedelor în SUA, ar putea crea furtuna perfectă pentru a propulsa bitcoin să testeze nivelul de 30.000 de dolari
Conflictul din Ucraina a injectat și mai multă incertitudine pe piața criptomonedelor, pe lângă iminenta majorare a ratei de dobândă a Fed, testând și mai mult ideea de lungă durată că bitcoin poate servi ca activ de păstrat în timpul haosului economic sau geopolitic.
Până în prezent, activele bitcoin-crypto se comportă mai mult ca activele tehnologice cu creștere ridicată, criptomonedele continuând să se miște în linie cu activele sensibile la creștere și la risc, cum ar fi acțiunile.
Creșterea participării instituționale la tranzacționarea criptomonedelor începând din 2020 a făcut ca criptoactivele să fie mai sensibile la tendințele de reducere/risc pe piețele tradiționale.
Criza dintre Rusia și Ucraina are în prezent un impact asupra tuturor piețelor de risc, nu doar asupra bitcoin, fluxul de știri din regiune este aparent părtinitor din ambele părți, în timp ce fluctuațiile constante ale raportului dintre știrile bune și rele fac dificilă stabilirea prețului și tranzacționarea pieței în acest moment.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BITCOIN
Până când sațietatea nu se schimbă, este dificil să vezi vreun motiv pentru a tranzacționa bitcoin din partea long sau short, din punct de vedere tehnic, depășirea sub suportul de 39.600 de dolari a făcut ca bitcoin să fie vulnerabil la noi pierderi.
Vestea recentă că Ucraina este pe cale să legalizeze bitcoin, lansarea unui ETF bitcoin de către Fidelity în Europa și vestea că Black Rock, un manager de active în valoare de 10 trilioane de dolari, urma să ofere suport pentru criptomonede clienților săi ar fi trebuit în mod normal să dea un impuls acestui spațiu, dar nu a fost așa.
Se pare că bitcoin va continua să se miște lateral cu o ușoară tendință de scădere până când conflictul din Europa de Est va fi rezolvat.
Bitcoin este un participant involuntar la volatilitatea care lovește toate activele de risc din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Călătoria în roller-coaster a Bitcoin nu se va încheia prea curând, dar ar putea lua o întorsătură negativă dacă Wall Street va înregistra o vânzare mare și dacă investitorii vor începe să se aștepte la un conflict militar prelungit.
Bitcoin ar putea cădea victimă a unei curse pentru bani, dar odată ce această vânzare de panică se va liniști, pariurile pe termen lung vor reveni rapid.
S-ar putea ca tocmai acum să se demonstreze în mod corespunzător importanța criptomonedelor, odată cu sancțiunile impuse Rusiei, cu prăbușirea valorii rublei și cu întrebarea unde își vor pompa banii oligarhii ruși.