Spre deosebire de depozite, unde dinamica inflatiei e mai usor de intuit si deci comparatia intre randamentele oferite mai la indemana, in materie de investitii pe termen scurt reperul care trebuie luat in calcul este pozitionarea in cadrul ciclului economic.
Suntem la inceputul unui ciclu de crestere, cu dobanzi in scadere si preturi mici ale activelor sau, dimpotriva, la inceputul unui ciclu de corectie, cu dobanzi in crestere, preturi mari ale activelor si pesimism dominant in media (atentie, de multe ori la finalul unui ciclu de crestere optimismul mesajelor este debordant)?
In functie de raspunsul la aceasta intrebare putem aloca o parte mai mare din economiii spre instrumente cu venit fix (depozite, titluri de stat, obligatiuni) sau spre actiuni, fonduri mutuale, active cu grad mai mare de risc.
Atentie, atmosfera din piata nu este cel mai bun seismograf, dimpotriva! Cand preturile sunt deja mari, iar cresterile dureaza de ceva vreme, vei auzi ca e foarte cool sa investesti, iar cand preturile au ajuns foarte jos vor predomina povestile despre esecuri spectaculoase.
Daca pe termen scurt, alegerea momentului optim tine de cateva repere macroeconomice si corporative, pe termen mediu si lung investitiile au sanse considerabile sa depaseasca plasamentele monetare, cel putin asa demonstreaza experienta ultimelor generatii, astfel incat alegerea celui mai bun moment de intrare isi pierde din importanta.