Prima pagină » Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?

Economisire sau investitii-cand este cel mai bun moment pentru fiecare?

Nimeni nu contesta ideea de a strange bani albi pentru zilele negre sau de a pune economiile la treaba cu un randament mai bun decat la banca, dar nu sunt foarte multi cei care stiu cand este cel mai bun moment sa te concentrezi pe fiecare dintre cele doua optiuni.

In materie de economisire, regula de aur este sa poti pune deoparte mai mult decat cheltuielile lunare. Cat de mult? Aici depinde de veniturile si obiceiurile de consum ale fiecaruia, dar si de randamentul economisirii. 

Dobanzile real pozitive, cheia pentru economisire

Cand dobanzile la banca sunt real pozitive, adica peste inflatie, a pune bani deoparte primeste un imbold suplimentar, averea noastra va spori in acest mod. 

Cand dobanzile sunt mai mici decat inflatia, economisirea are o problema, pentru ca o parte din sumele astfel salvate vor fi diluate prin cresterea preturilor. 

In aceasta situatie, va trebui sa cautam scadentele depozitelor unde decalajul fata de inflatie sa fie cat mai mic, fara sa ne asumam insa plasamente pe termene foarte lungi pentru ca raportul de forte se poate schimba la un moment dat. 

Cu alte cuvinte, nu economisim in depozite cu scadenta la o luna cand inflatia depaseste dobanda oferita de banca, dar nici nu ne blocam bani pentru 3 ani sau mai mult daca dobanda este real negativa, iar perspectivele sunt de a se mari acest decalaj. 

Sunt insa situatii in care se recomanda plasarea banilor pe termen lung, pentru a profita de faptul ca dobanzile sunt fixe pana la scadenta, si asta in contextul in care anticipam o schimbare de trend in ceea ce priveste preturile, cu alte cuvinte scaderea inflatiei pe termen mediu. 

Atunci ar fi indicat sa avem depozite sau titluri de stat cu scadenta de 3 sau 5 ani pentru ca vom profita pe termen lung de dobanzile mari la care acestea au fost constituite sau cumparate, iar la un moment dat dobanzile vor fi semnificativ peste inflatie.  

Atat depozitele cat si titlurile de stat ofera cea mai mare siguranta, fiind garantate in limita a 100.000 euro per deponent per banca in cazul depozitelor la termen si avand acoperirea statului in cazul certificatelor de trezorerie, deci riscurile la care se expun cei care le achizitioneaza sunt minime.

Scroll to Top