Prima pagină » Care este diferența dintre valoarea brută și cea netă?

Care este diferența dintre valoarea brută și cea netă?

În economie și în toate aspectele legate de aceasta, sunt tratati doi termeni care ne pot deruta dacă nu avem clar care sunt valorile brute și cele nete .

Valoarea brută

Suma brută se referă la valoarea totală sau la o sumă fără aplicarea oricărei reduceri, adică vorbim despre suma intactă. Un exemplu ar fi salariul total pe care un lucrător îl primește fără TVA sau cu reducerile de asigurare medicală, contribuție asiguratorie pentru muncă ).

Valoarea netă

Când vorbim despre valoarea netă , vorbim despre o suma integrala din care se scad taxe si impozite.

Un exemplu: un salariu de 2000 de roni pe lună, adică valoarea brută, din care se scad taxele si impozitele( contribuția la pensiile publice, contribuția la sistemul public de sănătate, asigurări sociale, impozit pe venit). Restul pe care l-am obtinut după aceste reduceri reprezinta valoarea netă care mai este cunoscuta și ca profit net .

Valoarea brută a facturii

Este cunoscuta ca valoarea sau prețul brut al unei facturi suma care se reflectă ca preț independent pentru întreprinzător.

Mai exact, prețul acoperă costurile de fabricare al unui produs sau serviciu și include, de asemenea, un beneficiar pentru afacerea care continuă să crească.

Acest preț nu include taxele care trebuie aplicate pe vânzare, deci trebuie să fii clar prețul brut cu prețul de vânzare .

Care este valoarea netă a unei facturi

Se referă la impozitele adăugate la o vânzare. Cu alte cuvinte, prețul net pe o factură este prețul final de vânzare pentru un produs, după aplicarea taxelor și impozitelor. De asemenea, puteți spune că este prețul de achiziție al clientului dvs. (suma pentru care achiziționați serviciul sau produsul dvs.)

Valoarea netă a unui produs

Valoarea netă sau prețul net al unui produs se referă la valoarea ajustată a diferitelor cantități. Să luăm un exemplu pentru a înțelege acest punct. Rețineți că ați cumpărat 1KG de zahăr care te-a costat 6 roni. Valoarea brută ar fi de 6 roni, dar valoarea netă ar fi rezultatul scăderii TVA, a costurilor de transport etc. În general, în țări precum Italia, Germania, Spania sau Franta aceste standarde sunt foarte bine structurate. 

Valoarea netă include TVA-ul?

Costul net nu include TVA, deoarece ultima cifră a fost scazuta din suma totală (suma brută).

Prețul brut include sau nu TVA?

Când vorbim despre o valoare brută, înseamnă că aceasta include deja TVA-ul plătit în avans.

Scroll to Top