Prima pagină » Ce are de făcut un contabil care ține evidența primară?

Ce are de făcut un contabil care ține evidența primară?

Fișa postului pentru un contabil ce ține o evidență primară a documentelor poate fi construită pornind de la definiția noțiunii de contabilitate primară. Astfel, o persoană care deține o asemenea poziție în cadrul unei companii trebuie să înregistreze zilnic, corect și la timp, în ordine cronologică și sistematică, toate informațiile de contabilitate primară, pe baza documentelor justificative.

Mai exact, contabilul va înregistra, manual sau într-un program de contabilitate primară, toate facturile de la furnizori, chitanțele pentru încasări și plăți, bonurile de consum și deconturile de cheltuieli.

Contabilul primar întocmește zilnic registrul de casă, îndosariază și arhivează documentele, ține evidența la zi a operațiunilor ce țin de încasări și plăți, verifică dacă au fost completate legal documentele și efectuează situații și rapoarte cerute de către conducere.

Responsabilitatea persoanei care se ocupă de contabilitatea primară este uriașă, întrucât are implicații financiare și legale majore. În anumite cazuri, contabilul primar va fi nevoit să desfășoare și activități de monitorizare firme în scopul unei evaluări corecte a riscurilor. În plus, poate avea ca sarcină și să verifice informații despre firme, pentru a ști în permanență care este situația financiară a partenerilor de afaceri cu care lucrează compania.

Fisa postului de contabilitate primara: ce activitati presupune acest domeniu si ce salariu poti castiga

Responsabilitatile din fisa postului unui contabil ce tine evidenta primara, le putem extrage din insasi definitia contabilitatii primare:

  • Sa inregistrezi zilnic, corect si la timp, si in conformitate cu legislatia in vigoare, manual sau in programul utilizat de companie, toate datele de contabilitate primara, pe baza documentelor justificative: facturi, incasari si plati, intocmirea zilnica a registrului de casa, deconturi de cheltuieli, bonuri de consum;
  • Indosarierea si arhivarea documentelor;
  • Tinerea la zi a evidentelor pe clienti si furnizori si urmarirea incasarilor,respectiv a platilor;
  • Efecturea de situatii si rapoarte catre management, pe baza documentelor inregistrate.
Scroll to Top