Prima pagină » Cel mai simplu portofoliu de investiții

Cel mai simplu portofoliu de investiții

Crearea unui Portofoliu de Investiții poate fi copleșitoare. Există numeroase clase de active în care poți investi, cu diferite subcategorii și corelații diferite între ele. De aceea, mulți investitor sunt intimidați de acest proces.

Din fericire există numeroase portofolii de investiții pe Piața de Capital din care te poți inspira în crearea propriului Portofoliu de Investiții. O parte dintre ele, le-am prezentat deja pe canal.

Astăzi vreau să adaug încă unul în colecție. În minutele următoare îți voi prezenta Portofoliul Simplu, un portofoliu de investiții destinat investitorilor din Uniunea Europeană și care poate constituit din două, maxim trei ETF-uri.

Caracteristicile Portofoliului Simplu

Prima dintre ele este faptul că prin intermediul său investești în doar două clase de active: acțiuni și instrumente cu venit fix. Acestea din urmă pot include atât Titluri de Stat cât și Obligațiuni Corporative.

Acțiunile sunt componenta mai riscantă a portofoliului dar care, din punct de vedere istoric, aduce randamentele cele mai bune. Ele aduc câștiguri prin intermediul dividendelor și prin aprecierea valorii.

Instrumentele cu venit fix sunt componenta mai puțin riscantă a portofoliului. Într-adevăr, ele aduc randamente mai mici însă oferă stabilitate portofoliului făcându-l mai puțin volatil. Instrumentele cu venit fix aduc câștiguri în special prin dobândă, și mai puțin prin aprecierea valorii.

În majoritatea cazurilor, atunci când acțiunile cresc puternic, obligațiunile aduc randamente mai mici. Iar când acțiunile se corectează, obligațiunile devin mai interesante pentru investitori și se apreciază mai mult. Astfel, portofoliul este ceva mai stabil.

În ceea ce privește împărțirea între acțiuni și instrumente fix, Portofoliul Simplu folosește o alocare clasică 80% – 20% pretabilă unui investitor pe termen lung.

Cea de-a doua caracteristică a Portofoliului Simplu este faptul că se concentrează pe a oferi investitorilor o diversificare cât mai mare în cadrul fiecărei clase de active. 

Chiar dacă include doar două clase de active, atât pe partea de acțiuni cât și pe partea de obligațiuni se dorește o expunere cât mai largă. Și o să-ți arăt puțin mai târziu la ce se referă asta.

Cea de-a treia caracteristică a Portofoliului Simplu este faptul că investițiile sunt făcute într-o singură valută. 

Recomandarea este ca valuta respectivă să fie valuta din țara de reședință a investitorului. Însă, ținând cont de apartenența la Uniunea Europeană și expunerea la moneda EUR, poți opta pentru a folosi EUR ca valută de bază a portofoliului.

Cea de-a patra caracteristică a Portofoliului Simplu este că el include doar ETF-uri cu acumulare. În special datorită faptului că dividendele și dobânzile sunt reinvestite automat, fără implicarea investitorului.

Acum că am văzut care sunt caracteristicile Portofoliului Simplu, hai să vedem ce ETF-uri ar putea intra în alcatuirea sa.

Componenta de acțiuni

Pentru a acoperi partea de acțiuni din Portofoliul Simplu ai nevoie de ETF-uri de tip Indice ce dețin participații la companii din întreaga lume. Atât din țările dezvoltate, cât și din țările emergente.

Astfel de fonduri investesc în mii de companii, de diferite dimensiuni, și care operează în toate cele 11 sectoare economice. Asta înseamnă că performanțele lor nu sunt afectate semnificativ dacă un anumit sector are probleme, sau dacă un număr restrâns de companii dau faliment.

Întrucât economiile diferite pot să aibă perioade de prosperitate și de criză diferite, această diversificare globală minimizează riscul pentru un investitor pe termen lung.

Pentru a obține o expunere globală ai două opțiuni. 

Prima ar fi să folosești un ETF ce investește în companii din întreaga lume. Câteva exemple ar fi:

  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
  • iShares MSCI ACWI UCITS ETF

Cea de-a doua opțiune ar fi să investești în două ETF-uri separate. Unul care investește în companii din țările dezvoltate, și unul care investește în companii din țările emergente. Ca exemple, poți merge pe fonduri ce replică performanțele perechilor de indici FTSE Developed și FTSE Emerging sau MSCI World și MSCI Emerging Markets.

Dacă alegi cea de-a doua opțiune aș avea de făcut o adăugare. Indicii FTSE All-World și MSCI ACWI au o împărțire clară între companiile din Țările Dezvoltate și Țările Emergente. Iar balanța înclină puternic către Țările Dezvoltate care au o pondere de aproximativ 90% în cadrul acestor 2 indici.

Dacă vrei să obții aceeași performanță cu două fonduri ca și atunci când ai folosi un singur fond, ar fi indicat să încerci să păstrezi aceeași alocare între ETF-uri și în portofoliul tău de investiții.

Cam atât ai nevoie pentru partea de acțiuni. Acum hai să ne îndreptăm atenția către partea de instrumente cu venit fix.

Componenta de obligațiuni

Pentru partea de obligațiuni, se recomandă să ai în Portofoliul Simplu un ETF care investește în instrumente cu venit fix de calitate ridicată. În limba engleză ele poartă denumirea de „Investment Grade”.

De asemenea, pentru a diminua din volatilitatea portofoliului, ETF-ul ar fi bine să conțină predominant Titluri de Stat. Ele au o corelație inversă cu acțiunile și sunt considerate mai puțin riscante decât obligațiunile corporative. Șansele ca o țară să intre în incapacitate de plată sunt mai mici decât ale unei companii. 

Întrucât instrumentele cu venit fix au o pondere de doar 20% în portofoliu, te poți descurca foarte bine cu un singur ETF. Așadar, la fel ca și la partea de acțiuni, aici ai tot două opțiuni.

Prima ar fi să optezi pentru un ETF care investește exclusiv în Titluri de Stat emise de Țările Dezvoltate. Un exemplu de astfel de ETF ar fi Xtrackers Global Government Bond UCITS ETF.

Iar dacă ești în căutarea unor randamente ceva mai mari, a doua opțiune ar fi să alegi un ETF cu expunere globală care investește atât în Obligațiuni Guvernamentale cât și Corporative de tip „Investment Grade”. Un exemplu de ETF ce se încadrează în această categorie ar fi iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF.

Așa poți să-ți construiești un Portofoliu Simplu alcătuit din două, maxim trei ETF-uri.

Avantajele Portofoliului Simplu

Portofoliul Simplu este foarte potrivit pentru investitori începători având anumite avantaje. 

În primul rând, este ușor de explicat și înțeles deoarece se concentrează pe doar două clase de active. În plus, are o împărțire clară între cele două clase de active.

În al doilea rând, este ușor de gestionat. Un număr scăzut de ETF-uri înseamnă că nu ai de făcut decât două sau trei tranzacții în fiecare lună ceea ce nu ar trebui să ia mai mult de 10 minute. De asemenea, este mult mai ușor să faci rebalansări ale portofoliului.

În al treilea rând, mai puține tranzacții înseamnă și comisioane de tranzacționare mai mici. Asta, bineînțeles, dacă nu folosești un broker cu comision de tranzacționare zero cum este XTB.

Performanța Portofoliului Simplu

În perioada martie 2005 – septembrie 2021, un Portofoliu Simplu alcătuit dintr-un ETF de acțiuni cu expunere globală, și un ETF de Titluri de Stat cu expunere pe țări dezvoltate a adus un randament mediu anual de 8,36%.

Cuvinte de încheiere

Există un citat atribuit lui Leonardo daVinci care spune că „Simplitatea este complexitatea supremă”. Iar atunci când ești la început, un Portofoliu Simplu poate fi exact ce ai nevoie ca să dai drumul la investiții.

Un portofoliu construit pe baza principiilor prezentate în acest videoclip îți oferă expunere la două dintre cele mai mare clase de active disponibile investitorilor. Sunt perfecte pentru început. Iar ulterior, pe măsură ce capeți mai multă experiență, poți oricând să adaugi mai multe ETF-uri în portofoliu dacă simți nevoia.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Articolul Cel mai simplu portofoliu de investiții apare prima dată în Ovidiu Tarcu Consilier Financiar.

Scroll to Top