În articolul de astăzi îți voi prezenta 3 lucruri pe care să le faci ca să profiți de pe urma scăderilor de pe Bursă, oricând ar apărea ele.
În perioada martie 2020 – decembrie 2021 indicele S&P 500 și-a dublat valoarea. Iar pe parcursul celor aproximativ 19 luni nu a suferit nicio corecție mai semnificativă.
Ei bine, în luna ianuarie 2022 indicele S&P 500 a suferit prima sa corecție de la prăbușirea de 33% înregistrată în 2020. Mai exact a închis la un nivel cu 5,26% mai mic față de finalul lunii decembrie 2021.
Mulți analiști susțin că acesta este doar începutul și urmează să vină mama tuturor corecțiilor pe Piața de Capital.
E posibil să aibă dreptate, e posibil să nu.
Ce este adevărat însă, e că scăderile pe Bursă sunt inevitabile. Dar dacă ești pregătit pentru ele și acționezi rațional, ai șanse mari să beneficiezi de pe urma lor.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 3 lucruri pe care le poți face ca să profiți de pe urma scăderilor de pe Piața de Capital, oricând ar apărea.
Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Ce este o corecție?
O definiție semi oficială a unei corecții pe Bursă este următoarea:
„O corecție reprezintă o scădere de aproximativ 10% din prețul unui instrument financiar comparativ cu cel mai recent maxim al său.” Iar ele pot să apară fie pe instrumente financiare individuale, fie pe un indice bursier care măsoară un grup de active.
Corecțiile nu sunt nimic de speriat. Iar istoria ne arată că ele sunt chiar destul de regulate.
Într-un raport publicat în anul 2019 de Guggenheim Investments ni se arată că indicele S&P 500 a suferit corecții minore, cuprinse între -5% și -10%, destul de frecvent. Mai exact, ei au identificat 84 de astfel de scăderi din 1946 și până la data publicării raportului. Ceea ce înseamnă mai mult de una pe an.
Partea bună este că Bursa își revine destul de repede după astfel de corecții minore. În medie, ea are nevoie de o lună ca să atingă din nou cel mai recent punct de maxim.
Scăderile mai abrupte sunt ceva mai rare. În același raport se menționează că din 1946 au avut loc 29 de corecții ale indicelui S&P 500 cu valori cuprinse între -10% și -20%. Adică aproximativ una la 2 ani și jumătate. Iar ele au avut nevoie, în medie, de 4 luni ca să recupereze pierderile.
Atunci când Bursa suferă o corecție de minim 20% se spune că intrăm în teritoriu de „bear market”. Iar dacă scăderea persistă, se consideră că am intrat într-o recesiune economică.
În raportul celor de la Guggenheim se precizează că din 1946 indicele S&P 500 a suferit 9 corecții cu valori cuprinse între -20% și -40%. Adică una la aproximativ 8 ani și jumătate. Iar Piața de Capital a avut nevoie, în medie, de 14 luni pentru a se întoarce la nivelul maxim anterior.
Corecții de peste 40% au avut loc de 3 ori, deci aproximativ o dată la 25 de ani. Iar ele au avut nevoie, în medie de 58 de luni pentru a recupera pierderile.
Ce concluzii putem trage de pe urma acestor cifre?
În primul rând, corecțiile bursiere sunt ceva normal. Unele sunt mai mari, altele mai mici. Dar de fiecare dată până acum Bursa și-a revenit. Ba mai mult, în timp, a depășit cu mult maximele atinse înainte de corecție. Dacă nu reușești să internalizezi acest lucru, probabil încă nu ar trebui să deții acțiuni în portofoliu.
În al doilea rând, dacă investești pe termen lung și investești în companii de calitate vei trece cu brio peste perioadele de scădere. Lucrul ăsta este accentuat și de faptul că în orice perioadă de 20 de ani luată drept etalon, un investitor nu ar fi pierdut bani investind în indicele S&P 500.
Acum că am clarificat cum stă treaba cu corecțiile, hai să vedem ce poți face ca să profiți de pe urma scăderilor înregistrate pe Bursă.
1. Investește exact ca și înainte
Primul lucru pe care să-l faci ca să profiți de pe urma corecțiilor bursiere este să ai încredere în planul pe care ți l-ai făcut și să investești în mod regulat, la fel ca înainte.
Raționamentul din spatele acestei acțiuni este următorul:
„Dacă erai dispus să investești în acțiunile unei companii la prețul de 50 USD, presupunând că nu s-a schimbat nimic fundamental, de ce ai fi speriat să investești când prețul scade la 40 USD.”
Iar raționamentul se extinde și la un ETF de tip Indice care deține sute sau mii de companii solide în portofoliu la care nu s-a schimbat nimic fundamental.
Așadar, când are loc o corecție ar trebui să te bucuri pentru faptul că poți cumpăra mai multe acțiuni sau mai multe unități de fond.
Această strategie de investiții, prin care faci achiziții constante indiferent de cât de sus sau de jos este Bursa, poartă denumirea de Dollar Cost Averaging. Iar dacă vrei să vezi ce rezultate ar fi obținut un investitor obișnuit dacă ar fi aplicat-o în ultimii 30 de ani, îți recomand să urmărești videoclipul despre Dollar Cost Averaging.
2. Strânge cât mai mulți bani
Scăderile de pe Bursă sunt asociate de investitorii cu experiență unor perioade de reduceri.
Este exact ca și atunci când mergi la supermarket și vezi că brandul preferat de cafea este redus cu 30%. Așa că îți cumperi 3 – 4 pachete pentru că oricum știi că le vei folosi înainte să expire.
Dar ca să poți face asta trebuie să ai niște bani suplimentari de care te poți folosi fără să rămâi în imposibilitatea de a-ți plăti factura de gaz.
De aceea, următorul lucru pe care să-l faci ca să profiți de pe urma scăderilor de pe Bursă este să pui deoparte o sumă cât mai mare de bani destinată fix acestor perioade de reduceri.
Asta presupune, pe deoparte, să tai cheltuielile discreționare și să te limitezi doar la cheltuielile de bază.
Cu alte cuvinte, vei renunța la a merge în oraș prea des, nu-ți vei mai cumpăra îmbrăcăminte și încălțăminte nouă o perioadă, nu-ți vei schimba televizorul sau telefonul dacă funcționează bine, și nici nu vei merge în vacanță.
De cealaltă parte, va trebui să cauți în mod activ moduri prin care poți să câștigi mai mulți bani.
Dacă ești angajat, trage cât poți de tare, fă-te o persoană indispensabilă în companie, și implică-te în cât mai multe proiecte care-ți pot aduce un venit suplimentar. Iar dacă ești antreprenor, investește bani și timp în afacerea ta ca să-ți servești cât mai bine clienții, să te extinzi, și să obții un profit cât mai mare.
Toți banii pe care reușești să-i economisești și să-i câștigi suplimentar, transferă-i în contul de la broker alături de banii pe care-i folosești în mod normal pentru investiții. Ca să fie gata în orice moment pentru o eventuală achiziție.
3. Investește orice sumă de bani suplimentară
Ce-l de-al treilea lucru pe care să-l faci ca să profiți de pe urma corecțiilor bursiere, este să cumperi cât mai multe active la reducere. Adică, pe lângă investițiile regulate, să folosești toți banii suplimentari de care dispui pentru a cumpăra mai multe acțiuni sau unități de fond.
Bineînțeles, începi cu banii economisiți suplimentar prin faptul că ai cheltuieli mai mici și câștigi mai mult. Dar aici intră în discuție și bonusurile pe care le primești, moștenirile, sau bani proveniți din vânzarea altor active.
Întrucât acestea sunt niște investiții suplimentare față de cele recurente, ai nevoie de un Plan de Investiții și pentru ele. În principiu, poți aborda lucrurile în două moduri.
Pe deoparte poți stabili să investești o sumă suplimentară de bani atunci când prețul unui activ scade cu un anumit procent față de ultimul maxim. Pe de altă parte, poți decide să investești o sumă suplimentară de bani când prețul atinge un anumit nivel.
De exemplu, să presupunem că investești în mod normal 1.000 RON/lună într-un ETF de tip Indice care se tranzacționează la prețul de 10 RON. Dar ai primit un bonus de performanță de 5.000 RON pe care vrei să-l investești când Bursa suferă o corecție.
Ei bine, ai putea să-ți creezi niște praguri unde ești dispus să investești mai mult.
De exemplu, atunci când prețul scade cu 5% și ajunge la 9,5 RON, mai cumperi de 1.000 RON pe lângă investiția lunară.
Dacă prețul se corectează cu 10% în aceeași lună și ajunge la 9 RON, mai cumperi de 1.500 RON.
Iar dacă prețul scade cu 15% față de cel mai recent maxim, mai cumperi unități de 2.500 RON la prețul de 8,5 RON. Și tot așa.
În cazul în care corecția este mai severă, s-ar putea ca la un moment dat să rămâi fără bani suplimentari de investit. Nu este nici o problemă. Din acel moment concentrează-te pe a face cel puțin investiția lunară. Iar toate economiile suplimentare pe care le poți investi consideră-le un bonus.
Abordarea pe care tocmai ți-am prezentat-o este cel mai apropiat lucru pe care-l poți face în încercarea de a nimeri punctele minime de intrare.
Cuvinte de încheiere
Când toată lumea vorbește despre faptul că vine o corecție, ea nu se întâmplă. Pentru că în acele momente toți investitorii sunt mai prudenți și se feresc să facă o greșeală majoră.
În schimb, atunci când toată lumea este relaxată și crede că Bursa merge doar în sus și nimici rău nu se poate întâmpla, abia atunci au loc corecțiile.
Peter Lynch spunea într-un interviu că: „Toată lumea din audiență investește pe termen lung. Până când are loc o corecție mai serioasă și vede cum i s-au redus câștigurile din portofoliu.”. În acel moment toți încep să vândă ca să nu piardă și mai mult.
Asta se întâmplă atunci când nu înțelegi în ce investești.
Însă dacă îți dedici suficient timp pentru a te educa financiar, pentru a înțelege că acțiunile în care investești nu sunt doar niște simboluri ci companii reale care vând bunuri și servicii către milioane de oameni din întreaga lume, și pentru a-ți construi un plan care să te ajute să profiți de pe urma corecțiilor, atunci, pe termen lung, vei avea doar de câștigat.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Articolul BURSA SCADE? – Ce trebuie să faci apare prima dată în Ovidiu Tarcu Consilier Financiar.