Prima pagină » Charles Michel: Este de „datoria” UE să susţină Republica Moldova, pentru care ia în considerare un ajutor militar suplimentar

Charles Michel: Este de „datoria” UE să susţină Republica Moldova, pentru care ia în considerare un ajutor militar suplimentar

Vizita lui Michel în Republica Moldova intervine la câteva zile după atacuri produse în Transnistria, regiunea separatistă prorusă din estul republicii, care au alimentat temerile privind extinderea conflictului din Ucraina.

‘UE este pe deplin solidară cu ţara dumneavoastră, (Republica) Moldova. Este de datoria noastră europeană să ajutăm şi să susţinem ţara dumneavoastră şi să ne creştem sprijinul pentru stabilitatea dumneavoastră, pentru securitatea şi integritatea teritorială’ a republicii, a declarat Charles Michel într-o conferinţă de presă comună susţinută cu preşedinta prooccidentală Maia Sandu.

În acelaşi timp, blocul comunitar studiază modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor în consolidarea forţelor armate ale ţării, între care echipamente pentru armata naţională, a afirmat preşedintele Consiliului European, citat de Moldpres.

El a spus că acest sprijin vine să se adauge ajutorului în domeniile logisticii şi apărării cibernetice asupra cărora UE a convenit deja.

Charles Michel a refuzat să ofere detalii, dar a spus că această asistenţă este extrem de importantă pentru a evita orice fel de escaladare, notează Reuters.

Preşedintele Consiliului European a reiterat intenţia UE de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiaţi şi a anunţat că UE va susţine Chişinăulƒ şi pe plan politic şi economic, potrivit Moldpres.

‘Susţinerea noastră economică şi politică va continua. Platforma noastră de achiziţionare a energiei va fi deschisă pentru Moldova. Acum este şi mai important să fim uniţi şi să susţinem rezilienţa Republicii Moldova’, a opinat preşedintele Charles Michel.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova a mulţumit partenerilor europeni pentru ajutorul umanitar în valoare de peste 13 milioane de euro acordat până în prezent Chişinăului şi a reiterat dorinţa de integrare cât mai rapidă a Republicii Moldova în UE.

‘Mulţumim pentru ajutorul oferit ţării noastre şi contăm pe suportul UE pentru deschiderea pieţei pentru fructele din Republica Moldova. Avem nevoie şi de permise pentru transportul de mărfuri în UE. Planurile şi intenţiile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic, vrem să avem servicii de calitate, să continuăm reforma justiţiei şi să le oferim tinerilor noştri şansa de a munci şi trăi acasă, însă pentru a valorifica toate oportunităţile avem nevoie de pace’, a declarat Maia Sandu.

‘Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare şi, la 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pe 22 aprilie am transmis deja prima parte a chestionarului completat, iar în zilele următoare vom expedia şi a doua parte a chestionarului. Procesul de integrare europeană este unul complex, dar vrem să oferim cât mai curând cetăţenilor noştri viitorul pe care îl merită. Toate planurile noastre însă pot fi realizate doar în pace. Trebuie să muncim toţi pentru a aduce pacea în regiune’, a subliniat Maia Sandu, citată de Moldpres.

Scroll to Top