Prima pagină » Contractul de un miliard de dolari dintre Romgaz și ExxonMobil se semnează mâine – oficial

Contractul de un miliard de dolari dintre Romgaz și ExxonMobil se semnează mâine – oficial

Semnarea contractului, așteptată de altfel pentru ziua de mâine, apare în programul pentru ziua de 3 mai al premierului Nicolae Ciucă, transmis presei. “Ora 16.30. Participare la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep)”, scrie în comunicarea Guvernului.

Săptămâna trecută, Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, și-a dat acordul pentru achiziția firmelor Exxon care dețineau drepturile asupra a 50% din perimetrul offshore Neptun Deep.

Romgaz cumpără companiile controlate de ExxonMobil care dețin drepturile asupra a 50% din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră. Preţul de achiziţie care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise va fi de 1,060 miliarde dolari.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt (erau) parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei. Proiectul de modificare a legii offshore, vital pentru continuarea proiectului, a fost trimis în Parlament și va fi dezbătut în procedură de urgență.

După finalizarea tranzacției și intrarea Romgaz, OMV Petrom va fi operatorul proiectului, în locul americanilor.

Scroll to Top