Prima pagină » Cooperativa Țara Mea: Scumpirile de peste 15% sunt complet nejustificate. La miel, prețul corect la raft trebuie să fie maxim 35 de lei

Cooperativa Țara Mea: Scumpirile de peste 15% sunt complet nejustificate. La miel, prețul corect la raft trebuie să fie maxim 35 de lei

Cooperativa Țara Mea, din care fac parte 5.000 de fermieri cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producția de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie, susține că prețurile produselor alimentare sunt mărite artificial, iar creșterea reală a costurilor de producție este aproximativ 10%, exceptând zootehnia, unde se depășește acest prag. Cooperativa Țara Mea a păstrat marje de 10% și a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari.

În consecință, managementu Cooperativei apreciază că „marjele de peste 15% sunt complet nejustificate” iar prețurile mărite artificial vor genera importuri masive.

„Așa cum era de așteptat, valoarea coșului de cumpărături pentru masa de Paște de anul acesta a crescut cu cel puțin 50% față de anul trecut. Creșterea se datorează majorării prețurilor materiilor prime și inflației. Costurile de producție sunt cu 10% mai mari. Dar intermediarii profită, întreg lanțul profită să ridice prețurile fără să se gândească la consecințe”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Cooperativei, singurele companii care au majorat prețurile peste pragul de 15% în mod justificat sunt cele din zootehnie. Acestea se confruntă cu creșterea costului furajelor și a ambalajelor al căror preț s-a majorat cu 30%, din cauza costurilor crescute la energie. ” Dacă aceste produse se regăsesc direct  în prețul de la raft, la pășunatul liber nu există nicio motivație”, conchid membrii Cooperativei.

Prețul mielului – cel mult 35 de lei kilogramul

Potrivit acestora, prețul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, dar majorarea este nejustificată și va genera o criză atât în magazine cât și în fabrici sau abatoare.

”Am refuzat categoric sa aducem carne de  miel. Prețul corect la raft trebuie să fie maxim 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească prețul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarba. Nu exista costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la APIA pentru pășune și nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să crești oi. Toate creșterile din acest moment sunt niste exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limită. Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generăm artificial  o criză mai mare decât exista deja.”, a declarat Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.

”Daca vă amintiți, acum doi ani românii au golit rafturile magazinelor. Ce nu știți că s-a întâmplat în spate, dar e real: muncitorii din fabrici au făcut ture de noapte, și-au lăsat copiii cu cine au putut, într-o încercare de a acoperi o cerere nerealistă. Știți ce s-a întâmplat după două săptămâni? Nimic nu se mai vindea. Fabricile mai mici au fost închise. Aceiași muncitori care făcuseră ture de noapte au plecat în șomaj. Cam asta se întâmplă în spatele unui val de isterie. Cam asta se întâmplă când fiecare se gândește la el însuși și mai puțin la binele comun”, a continuat acesta.

2,2 lei prețul litrului de lapte la fermier

Din datele Cooperativei, prețul kilogramului de făină la producător a crescut de la 0.8 lei la 1.4 lei, laptele a ajuns să coste 2,2 lei de la  1.6 lei litrul, urmare a majorării prețurilor furajelor. În plus, în costul final intră și cel al ambalajelor care s-au scumpit din cauza majorărilor din la energie. De asemenea, prețul de abatorizare s-a mărit cu maxim 1 dolar, din cauza prețului la curent.

Prețul roșiei, spre exemplu s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat și nu ar trebui să  depășească 8 lei.

”Deși au crescut prețurile la azot, legumicultorii români nu dau cu azot, dau cu bălegar. Sau așa ar trebui. Acum costă remorca de bălegar dublu față de anul trecut. E momentul să ne liniștim, să fim responsabili. Bietul producător român care astăzi încearcă să profite de o criză generală este exact cel care va plânge mâine, când piața intră în colaps ”, a mai declarat Florin Burculescu.

Citește și

Cooperativa Țara Mea: Este mai scump, dar nu imposibil să facem produse cu ingrediente 100% românești. Mâncarea românescă este preferată de tot mai mulți dintre noi

Scroll to Top