Prima pagină » Creditul cu rate descrescătoare

Creditul cu rate descrescătoare

Aşa cum spune şi denumirea, ratele în cazul acestui tip de rambursare au valori descrescătoare.

Aşa cum am învăţat deja, RATA = CAPITAL + DOBÂNDĂ

Dacă alegeţi acest tip de credit cu rate decrescătoare este important să ştiţi că suma totală plătită către bancă este mai mică decât suma totală plătită în cazul creditelor cu rate egale. Cu cât suma împrumutată este mai mare şi perioada de rambursare mai lungă, cu atât diferenţa de costuri pe care împrumutatul o suportă este mai mare.

În exemplul nostru, comparând dobânda totală pe care trebuie să o rambursăm în cazul creditelor cu rate egale cu cea pe care o rambursăm în cazul unui credit cu rate descrescătoare, vom constata că există o diferenţă de 90.237,25 lei. Astfel putem concluziona că acest mod de rambursare prin rate descrescătoare este mai avantajos, dobânda totală achitată fiind mai mică. Acest fapt se datorează faptului că suma împrumutată se diminuează într-un ritm mai alert atunci când rambursăm prin rate descrescătoare.

Acest tip de rambursare este potrivit celor care pot suporta din punct de vedere financiar o rată de credit mai mare în primii ani ai creditului.

Alegând această modalitate de rambursare trebuie să mai ştiţi că în fiecare lună veţi rambursa din împrumut o sumă egală, cu alte cuvinte, capitalul lunar rambursat este egal pe toată perioada de rambursare a creditului.

Dacă aţi parcurs atent materialul de până acum, putem concluziona împreună, pe marginea exemplului de mai sus, care sunt avantajele şi dezavantajele acestor două modalităţi de a rambursa un credit.

Rambursarea in Rate egale

AVANTAJE

– rată egală pe toată perioada creditului, uşor de reţinut

– în prima parte a perioadei rata este mai mică decât în cazul rambursării în rate descrescătoare

– soldul creditului scade mult mai lent, de aici şi mirarea multor consumatori: ”au trecut atâţia ani şi nu am plătit mai nimic din credit!”

DEZAVANTAJE

– mod de verificare a scadenţarului greoi, aproape imposibil pentru majoritatea consumatorilor

– dobânda totală achitată este mai mare decât în cazul rambursării în rate descrescătoare

Rambursarea in Rate descrescătoare

AVANTAJE

– dobânda totală achitată este mai mică decât în cazul rambursării în rate egale

– mod de verificare a scadenţarului mai simplu

DEZAVANTAJE

– rate mai mari în prima parte a derulării creditului

– rata iniţială fiind mai mare, venitul dumneavoastră va trebui sa fie mai mare pentru a va putea încadra financiar la creditul dorit

– soldul creditului scade într-un ritm mai alert

Scroll to Top