Prima pagină » Creditul cu rate egale

Creditul cu rate egale

Dacă aveţi un astfel de credit, suntem siguri ca aţi constatat, uitându-vă pe graficul de rambursare primit de la banci, că în primii ani capitalul este de valoare mică, iar în cazul creditelor imobiliare pe perioade lungi, mult mai mică decât dobânda. De câte ori v-aţi întrebat de ce aţi rambursat atât de puţin din credit după mulţi ani de plătit rate?

Este esenţial de ştiut următorul lucru: cu cât perioada creditului este mai lungă, cu atât ponderea dobânzii în rată este mai mare în prima jumătate a perioadei creditului. De ce? Pentru că în primii ani soldul creditului este mare iar dumneavostră la acel sold plătiţi dobândă. Pe măsură ce anii trec, suma împrumutată se diminuează şi astfel dobânda lunară scade.

Vom face împreună un exerciţiu pentru o înţelegere mai bună. Se dau datele:

  • Suma împrumutată – 500.000lei
  • Rd – Dobândă 5% p.a. – fixă
  • n – Perioada creditului 30 ani (360luni)

Acestea sunt cele 3 elemente pe baza cărora se calculează rata lunară. Dobânda fiind fixă, rata lunară va rămâne nemodificată pe toată perioada creditului, adică timp de 30 de ani.

Formula de calcul prin care se stabileşte rata lunară este complicată şi aproape imposibil de calculat pentru majoritatea împrumutaţilor.

Scroll to Top