Prima pagină » Cum ne descurcam in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

Anul trecut nu a fost unul ideal pentru fondurile de pensii pilon II, toate raportand scaderi ale activului net, in ciuda acumularii permanente de noi contributii.

Astfel, pierderea medie pentru cele 7 fonduri care compun Pilonul II a depasit 3 procente, in vreme ce perfomantele fondurilor au oscilat intre o corectie de aproape 5% la NN si una sub un procent la Metropolitan.

Performanta sub asteptari s-a datorat presiunii puse pe cotatiile titlurilor de stat-fondurile de pensii investesc aproximativ doua treimi din active in titluri de stat. 
Iar odata cu cresterea inflatiei si a dobanzilor (cand dobanzile cresc, cotatiile titlurilor de stat mai vechi, emise la dobanzi mai reduse, se ajusteaza in jos) dar si scaderii bursei de valori (aproximativ un sfert din active sunt plasate aici) cu 11% la nivelul indicelui BET, si valoarea activului net al fondurilor s-a redus corespunzator.

Adaugand si inflatia de peste 16% la finalul anului putem trage linie sub un an dezamagitor pentru detinerile romanilor in fondurile de pensii.

Scroll to Top