Prima pagină » Cum să te pregătești pentru recesiune

Cum să te pregătești pentru recesiune

1. O analiză a cheltuielilor lunare

Cât încă mai merge economia, sunt unele lucruri pe care le poți face. În primul rând, trebuie să vezi pe ce cheltuiești banii în fiecare lună.

Asta te va ajuta să vezi ce poți tăia. Dacă consumai alcool ori sucuri cu zahăr (mai ales că se scumpesc mult din cauza OG 16/2022), de exemplu, le poți tăia. Plus că vei câștiga timp chiar la supermarket dacă mergi la casele self-scan. Nu mai trebuie să vină angajatul să dea cu cartela acolo pentru că ai cumpărat alcool și ai peste 18 ani (uneori nu este pe-acolo, ajută un alt client etc.). Ai luat doar produsele necesare, ai plătit și ai plecat.

2. Economisește cât mai mult din timp

Diverși economiști spuneau, la un moment dat, că ar trebui ca la 30 de ani să ai economisit cel puțin salariul pe 1 an. Adică în caz de ceva, un an să te poți întreține din economiile acumulate.

Cât încă mai merg lucrurile bine, ar trebui să economisești.

Tot el spunea că este mai bine ca banii să-i schimbi într-o altă monedă, poate dolari sau euro, deoarece așa îți va fi mai greu, psihologic vorbind, să-i cheltuiești.

3. Abonamente la diverse servicii

Este posibil să ai abonamente la servicii de streaming precum Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, Hulu etc. 

Poate ar trebui să te gândești dacă merită să pierzi timp și bani cu aceste servicii. În schimb, de la bibliotecă poți împrumuta cărți gratis, multe au rafturi cu noutăți, dacă vrei literatură nouă.

De asemenea, dacă nu te uiți la televizor, poate ar trebui să te gândești dacă merită să mai ții abonamentul. Dacă totuși vrei să-l păstrezi, verifică dacă poți face un contract mai bun. Dacă ți-a expirat, atunci poți obține, poate, o ofertă mai bună.

4. Cheltuielile cu benzina și motorina

Dacă ai posibilitatea să ajungi la birou și fără mașina personală, o bună idee pentru a economisi niște bani ar fi și transportul în comun. Adică să economisești banii de carburant (benzină, motorină).

5. Costul cu energia electrică

Dacă ai un consum mai mare de 100 de kWh și vrei să economisești bani, poate ar trebui să gasești soluții prin care să intri sub acel nivel, pentru a profita de plafonare, cel puțin până în 31 martie 2023 (ce va fi după, vom vedea, pentru că nici autoritățile nu știu).

Poate alte becuri sau scoaterea din priză a anumitor aparate electrice pot ajuta la asta. 

E decizia fiecăruia, cum muncește mai bine, dar în anumite cazuri munca de la birou și nu de acasă, poate ajuta la scăderea facturii: consumi curentul angajatorului.

Scroll to Top