Prima pagină » La ce să ne așteptăm dacă vine recesiunea

La ce să ne așteptăm dacă vine recesiunea

Dacă vorbim despre recesiune, sunt unele lucruri/efecte la care ar trebui să ne așteptăm.

1. Pierderi de locuri de muncă și salarii mai mici

Un efect, așa cum l-am văzut chiar și în criza anterioară, este reducerea numărului de locuri de muncă. Adică firme care s-au închis și au trimis oamenii în șomaj. Chiar dacă acum avem, încă, o tensiune pe piața de muncă (în sensul că nu sunt destui angajați), lucrul acesta se poate schimba rapid.

În același timp, unele firme, pentru a rezista pe piață, vor trebui ori să păstreze salariile, ori să le scadă. Să nu uităm că o creștere a șomajului, adică o masă mai mare de oameni disponibili, poate da mai multă putere firmelor în privința negocierilor salariale. Cu alte cuvinte, pot găsi oameni pe salarii mai mici (depinde evident de tipul de activitate etc.).

În plus, să nu uităm că o creștere a șomajului scade venitul disponibil al acelor oameni, ceea ce înseamnă că există o scădere a consumului, ceea ce se simte și în alte sectoare care poate par a nu fi afectate.

De asemenea, este posibil să dispară anumite beneficii oferite de angajatori ca parte a pachetelor salariale, precum diverse asigurări de sănătate, abonamente la sală etc.

2. Rate la bancă mai mari

Când vorbim de rate la bancă, afectate sunt atât firmele, cât și persoanele fizice.

Spuneam la punctul 1 de eventuale închideri de firme și salarii mai mici. Creșterea costurilor cu dobânzile pot duce la acel efect dacă ne referim la firme.

În ceea ce privește persoanele fizice, ratele la bancă pentru case/ apartamente (chiar și pentru credite de consum) vor crește și mai mult. BNR a mărit dobânda de politică monetară pentru a lupta cu inflația, iar acest lucru pare că va continua să se întâmple. 

Asta înseamnă mai puțini bani disponibili pentru cheltuielile zilnice și, după caz, mai puține economii.

Poate că va trebui ca, în anumite cazuri, românii să apeleze la servicii gratuite precum cele oferite de CSALB, ori la amânarea ratelor, dacă în acele momente va mai fi disponibilă opțiunea (probabil, dacă sunt probleme mari, se va prelungi).

Scroll to Top