Prima pagină » Cum se simte cresterea indicilor de referinta in ratele bancare

Cum se simte cresterea indicilor de referinta in ratele bancare

Minimul indicelui IRCC a fost de 1,08%, aferent trimestrului al doilea din 2021. Asta inseamna ca cei care si-au luat imprumuturi ipotecare Noua Casa in toamna anului trecut aveau de plata o dobanda in jur de 3% (IRCC+2%) initial dar vor ajunge la una de aproximativ 4% lunile urmatoare si spre 4,5% la sfarsitul verii. 

De exemplu, la un sold de 200.000 lei ramas de achitat timp de 20 de ani, rata lunara ar urca de la 1.110 lei din toamna anului trecut la 1.265 de lei la sfarsitul acestei veri iar la un sold de 400.000 lei ce urmeaza sa fi acoperit in 25 de ani, cresterea ratelor ar fi de la 1.900 lei la 2.223 lei.

Pentru posesorii de credite cu referinta Robor, situatia este chiar mai neplacuta. Asta deoarece media Robor era la 1,5% in momentul cand IRCC atingea valoarea minima de 1,08% iar in prezent valoarea Robor a ajuns la 4,6. 

Vestea proasta este ca aceasta diferenta poate urca in continuare pentru ca majorarea dobanzilor este un fenomen ciclic, care se afla acum abia la inceput. Iar in conditiile in care presiunile pe bugetul familiei vin si din preturile in urcare, la alimente si energie, resursele disponibile trebuie dramuite cu mare atentie.

Scroll to Top