Prima pagină » De ce sa alegem o pensie privata?

De ce sa alegem o pensie privata?

In afara pensiei de stat si a celei private obligatorii (Pilonul I si II) unde suntem inscrisi automat, putem opta pentru o pensie privata facultativa (Pilonul III) sau pentru una ocupationala (Pilonul IV), daca angajatorul are un astfel de plan. 

Aparitia unor alternative pentru pensia de stat a avut la baza constatarea disproportiei dintre numarul angajatilor si cel al pensionarilor, echilibrul rupandu-se dupa schimbarea regimului politic din 1989. 

Numarului tot mai mare de pensionari a inceput sa-i corespunda un numar in scadere de salariati, astfel incat principiul contributivitatii intre generatii nu va mai fi suficient, ci dimpotriva. Ca atare, o abordare prudenta este alocarea banilor pentru pensia proprie chiar din timpul vietii active. In consecinta, o parte dintre contributiile de asigurari sociale (25% din salariul brut) este directionata spre fondul de pensii obligatorii administrate privat (in prezent 3,75% din salariul brut) pentru ca viitorii pensionari sa isi obtina veniturile atat de la stat, cat si din propriile contributii administrate privat (Pilonul II).  

Suplimentar, cei care pot cotiza mai mult pentru viitoarea pensie au la dispozitie fondurile de pensii facultative, unde fiecare contribuie cu cat doreste, in limita plafonului legal (Pilonul III) si fondurile de pensii ocupationale (Pilonul IV) unde angajatorii pot asigura beneficii suplimentare salariatilor sub forma unei contributii la fond. 

Exista diferente importante privind contributiile intre schemele de pensii. Daca in ceea ce priveste Pilonul II contributiile sunt fixe din punct de vedere procentual, la Pilonul III valoarea contributiei este variabila, fiind plafonata la maximum 15% din salariul brut al participantului, iar la Pilonul IV contributia proprie a participantului poate fi de maximum o treime din veniturile salariale brute lunare (sau din veniturile asimilate acestora) ale angajatului, fara a putea depasi, impreună cu celelalte retineri pe care le-ar avea angajatul, jumatate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate. 

Sumele aferente contributiilor la pensia facultativa Pilon III sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, in limita a 400 de euro pe an. Astfel, conform Codului Fiscal in vigoare, realizand plata contributiei prin intermediul angajatorului, este mai simplu pentru participanti sa economiseasca niste bani pe care altfel i-ar fi platit ca impozit.

Scroll to Top