Dobanzile la titlurile de stat continua sa creasca cu pasi mici iar cele la certificatele disponibile in aprilie prin Trezorerii si Posta (programul Tezaur) au randamente de 4,8% pe an la maturitatea de 12 luni si 5,8% la 36 luni.
In martie, dobanzile oferite erau de 4,5% la un an, 5,05% la 3 ani si 5,4% la 5 ani.
Si dobanzile bancare la termen se misca. De remarcat, de pilda, oferta TBI Bank, care ofera pana la 6% pe an (4.65% la 6 luni, 5% la 12 luni, 5,50% la 24 luni, 6% la 36 luni). Si Banca Romaneasca a lansat o oferta speciala valabila pana pe 13 mai, prin care ofera 4,5% la 6 luni, 4,75% la un an si 5% la 2 ani, insa doar pentru banii noi care intra in banca. Pentru cei care au banii deja in banca, dobanzile remunerate sunt semnificativ mai reduse-3,20% la 6 luni, 3,75% la un an si 4,25% la depozitele pe 2 ani.
Este de asteptat ca pe masura ce o parte dintre debitori vor avea probleme la plata ratelor si bancile vor trebui sa constituie provizioane, dorinta de a bonifica mai bine depozitele la termen va creste odata cu nevoia de resurse suplimentare.
Inflatia va oferi tot mai multe vesti proaste
In conditiile in care sanctiunile la adresa Rusiei sporesc, iar discutiile privind blocarea importurilor energetice sunt tot mai aprinse, preturile la gaze si petrol au spatiu de manevra in sus.
Ca si cele la cereale, pe fondul scaderii ofertei (Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan aduna impreuna 40% din productia de grau).
Nu ne vom bucura prea mult deci de dobanzile mai mari la depozite, in conditiile in care inflatia ar putea fi mai mereu cu un pas inainte.
De pilda, inflatia din zona euro a fost de 7,5% in martie, iar dobanzile la euro sunt mai peste tot minuscule (de pilda, intre 0-0,5% pe an in bancile romanesti la depozitele la termen, statul oferind in jur de 2% pentru certificatele de trezorerie in euro).
Iar dobanzile in lei, chiar si cu 4,8% pe an, net, precum in oferta Tezaur din aprilie la 12 luni, raman semnificativ sub inflatia de 8,5% din februarie.