Prima pagină » Inflația și cadourile de Crăciun

Inflația și cadourile de Crăciun

Românii au un buget pentru cadourile de sărbători mai mic cu 17% comparativ cu anul trecut, arată un studiu privind intențiile de cumpărare a cadourilor pentru Crăciunul 2022. Piesele de îmbrăcăminte sunt în topul preferințelor și anul acesta.

Dacă înainte de pandemie, românii cumpărau cadouri, în medie, pentru 10 persoane din rândul familiei, prietenilor, colegilor de serviciu, acum cumpără pentru maximum cinci persoane.

Un studiu realizat de platforma pe un eșantion de 1.627 de respondenți arată că, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, românii vor cheltui în medie 910 lei pe cadourile de Crăciun în acest an.

Conform datelor, aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 17% față de anul 2021.

Cheltuiala medie pe cadou va fi de aproximativ 180 de lei, ceea ce este, de asemenea, sub cheltuiala medie pe cadou de anul trecut. Analiștii economici spun că scumpirea prețului la energie a influențat atât bugetul unei familii, cât și prețurile cadourilor.

64% dintre respondenți au spus că vor cumpăra cumpere un cadou pentru partenerul lorîn timp ce 52% intenționează să cumpere un cadou pentru copiii lor, 49% pentru mama lor și 32% pentru tatăl lor. În același timp, aproximativ o treime din bugetul de cadouri va fi dat pentru cadourile dedicate copiilor.

Si-a propus să nu cheltuie mai mult de 800 de lei pentru cadourile de Crăciun. Va cumpăra pentru soț și pentru cele două fete, dar și pentru părinții ei și ai soțului. Cel mai mult va cheltui pentru copii, cărora le va cumpăra haine și dulciuri.

„Socrilor le-am luat deja o sticlă de vin bun. Iar părinților mei le-am luat câte o carte. Dar o carte bună nu găsești mai jos de 50 de lei. Probabil că cel mai puțin vom primi eu și soțul. Prietenilor noștri le vom da tot vin”.

Scroll to Top