Consumatorul şi producătorul sunt actori la fel de importanţi în ecologizarea economiei noastre. Procesul de producţie este condus în aşa fel încât să livreze ceea ce doresc consumatorii. Însă întrebarea este dacă noi dorim să deţinem mai multe produse de consum sau dorim doar serviciile pe care le oferă produsele.
Din ce în ce mai multe companii adoptă abordări de afaceri cunoscute sub termenul de „consum în colaborare”. Această practică le permite consumatorilor să îşi satisfacă nevoile mai degrabă prin închiriere, sisteme bazate pe serviciile pe care le oferă produsele şi prin acorduri de folosire în comun decât prin achiziţii. Aceasta ar putea necesita o nouă gândire a marketingului şi proiectării produselor – cu un accent diminuat pe vânzări şi un accent mai pronunţat pe obţinerea unor produse durabile şi care pot fi reparate.
Datorită internetului şi platformelor de socializare, aceste produse şi servicii în sistemul de consum în colaborare sunt mai uşor de găsit şi de utilizat. De asemenea, nu este necesar să se limiteze la împrumutul de unelte de la vecini, rezervarea unui autoturism printr-un program de folosire în comun sau contractele de leasing pentru dispozitive electronice. În unele ţări ale UE, există şi aşa-numitele „biblioteci” de haine, de unde utilizatori pot împrumuta articole vestimentare.
Orice măsură de reducere a ratei de extracţie de materii noi şi a cantităţii de deşeuri, inclusiv stimularea productivităţii resurselor, a reciclării şi a reutilizării, diminuează presiunile asupra mediului şi sporeşte capacitatea ecosistemelor noastre de a ne oferi ceea ce avem nevoie. Cu cât mediul este mai sănătos, cu atât bunăstarea şi sănătatea noastră se vor îmbunătăţi la rândul lor.