Prima pagină » Rolul si functiile finantelor publice

Rolul si functiile finantelor publice

Principalul rol al finantelor publice este de a asigura statului resursele financiare publice necesare pentru sustinerea activitatilor publice. Atunci cand acest rol este realizat cu consecinte pozitive asupra dezvoltari economice si sociale a statului intr-un cadru echilibrat, inseamna ca menirea finantelor publice ca stiinta este indeplinita.

In derularea acestui proces vital pentru orice societate, finantele publice indeplinesc anumite functii. Majoritatea specialistilor recunosc finantelor publice doua functii: functia de repartitie si functia de control.

Ambele functii sunt mijloace indispensabile care asigura posibilitatea ca finantele publice sa-si indeplineasca rolul, actionand intr-o stransa interactiune.

Exista autori care recunosc finantelor publice numai functia de repartitie, functia de control fiind contestata.

Acestia considera ca functia de repartitie genereaza si actiunea de control, lucru ce face ca functia de control sa fie prezentata ca un atribut al aparatului financiar fiscal. Confuzia in acest caz se face datorita faptului ca formele de manifestare a proceselor economice in general si a celor financiare in special, sunt mai nuantate decat continutul lor.

Alti autori atribuie finantelor publice si alte functii respectiv, functia de mobilizare, de repartizare, de redistribuire, de stimulare, de productie, etc. O analiza simpla a acestor sustineri duce la concluzia ca primele trei functii prezentate sunt diferite manifestari ale functiei de repartitie. Urmatoarea este rezultanta manifestarii rolului finantelor, iar functia de productie niciodata nu a apartinut finantelor.

Scroll to Top