Prima pagină » România repetă erorile crizei din 2009. Economist: Câștigă 100 de lei, cheltuie 130 și se împrumută scump

România repetă erorile crizei din 2009. Economist: Câștigă 100 de lei, cheltuie 130 și se împrumută scump

Toate datele arată că România se îndreaptă spre o nouă criză, remarcă specialiștii. Deficitul a depășit estimările, inflația a ajuns la două cifre, dobânzile sunt la un nivel record, iar datoria publică a sărit de 50% din PIB. Prognoza Băncii Mondiale reajustează negativ creșterea economică.

Legea responsabilității fiscal bugetare prevede la articolul 13 că, în cazul în care datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul trebuie să prezinte și să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ei.

Printre măsurile care trebuie luate se numără și înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. O astfel de măsură ar afecta și angajările în sistem, deoarece nu s-ar mai putea face angajări dacă nu există concedieri sau plecări.

Dacă datoria publică depășește și pragul de 55%, Guvernul trebuie să treacă și la înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din domeniul public.

România a depășit, în luna martie, nivelul de 50% în ceea ce privește datoria publică, iar tendința este de creștere până la finalul anului.

Toți parametrii indică o criză economică. Deficitul este la cote alarmante, fiind într-o creștere continuă începând din 2019, problema fiind agravată de criza pandemică și de războiul din Ucraina.

„Câtă vreme vom continua să avem politici care să crească deficitul, este imposibil să scadă datoria publică, dimpotrivă, se va mări. Nu am văzut setul de măsuri care să reducă datoria publică”, a declarat fostul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu (PNL), fost ministru al Proiectelor Europene în guvernul Ciucă.

Potrivit acestuia, la plecarea sa de la Finanțe, în noiembrie 2021, dobânzile erau de 5%-5.6%, iar deficitul era de 4.7%. La finalul anului trecut, într-o singură lună, decembrie 2021, deficitul a sărit la 6.7%.

Bugetul pe 2022 a fost construit pentru o creștere economică de 4.6% și un deficit de 5.84%. Toate țintele pot să fie ratate, Banca Mondială a reajustat ținta de creștere economică la 1.9%. Inflația este preconizată a fi în jurul a 10%.

Cum repetă România scenariul crizei din 2009: cel mai mare deficit din ultimul deceniu, cele mai mari dobânzi

România a ajuns să înregistreze un deficit peste ținta de 3% încă din 2019, când nu exista problema pandemiei sau a războiului. În plină perioadă de creștere economică, deficitul a fost de 4.6% din PIB, cel mai mare deficit din ultimul deceniu. Situația repetă erorile crizei din 2008 – 2009, când exista creștere economică, dar și deficite mari, avertizează specialiștii.

Deficitul din 2019 nu a fost doar cel mai mare din ultimul deceniu, ci și cel mai mare din Europa. Comparativ, în 2015, România înregistra un deficit sub 1%.

Citește articolul integral aici

Scroll to Top