Prima pagină » Rusia oprește livrările de gaze către Polonia, începând de mâine, pe motiv că polonezii nu plătesc în ruble

Rusia oprește livrările de gaze către Polonia, începând de mâine, pe motiv că polonezii nu plătesc în ruble

“Consiliul de administrație al Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA („PGNiG” sau „Compania”) anunță prin prezenta că a primit o notificare de la OOO Gazprom Export prin care se informează că, din 27 aprilie 2022, de la ora 08:00, ora Poloniei, furnizarea de gaze naturale va fi suspendată complet de către PAO Gazprom și OOO Gazprom Export (denumite în continuare „Gazprom”) în temeiul contractului 2102-14/RZ-1/25/96 pentru achiziționarea de gaze naturale de către Republica Polonia din 25 septembrie 1996 („Contractul Yamal”), prin punctele de livrare ale GCP Gaz-System / UA TSO la granița polono-ucraineană și Wysokoje, Tietierowka și Kondratki la granița polono-belarusă”.

Anunțul a fost făcut în această seară de compania poloneză. PGNiG arată că Gazprom ar fi oprit livrările pentru că polonezii nu plătesc gazul în ruble

“Potrivit informațiilor primite de la Gazprom, suspendarea livrărilor, menționată mai sus, va avea loc ca urmare a interdicției impusă Gazprom în conformitate cu prevederile Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022 „cu privire la o procedură specială de îndeplinire a obligațiilor cumpărătorilor străini față de furnizorii ruși de gaze naturale”, datorită faptului că PGNiG continuă să-și onoreze obligațiile de plată pentru gazul furnizat de Gazprom în temeiul Contractului Yamal, în conformitate cu termenii actuali și ca urmare a respingerii de către Companie a posibilității de efectuare a plăților finale în ruble rusești, așa cum se precizează în Raportul curent nr. 26/2022 din 26 aprilie 2022”, mai arată PGNiG.

Compania mai arată că suspendarea livrărilor de către Gazprom contravine contractului și a anunțat că va solicita despăgubiri și să se va adresa instanțelor.

Se descurcă polonezii fără gaze rusești?

Cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina, viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin declara că, dacă Rusia ar întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa pe fondul tensiunilor din Ucraina, Polonia este mai bine pregătită decât „alte țări care depind în mare măsură de gazul rusesc, cum ar fi Germania”,

Sasin a arătat atunci că depozitele de gaze din Polonia sunt pline în proporție de 80-90% (acum sunt la 75%). El a menționat, de asemenea, că Polonia a căutat de ani de zile să își se diversifice sursele. „Sperăm că în anul viitor vom deveni în mare măsură, sau aproape în totalitate, independenți de gazul rusesc”, a adăugat el.

În 2019, Guvernul polonez a anunțat că va opri permanent importul de gaz rusesc odată ce actualul contract cu Gazprom va expira, la sfârșitul acestui an. În schimb, Polonia a încercat să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar și Statele Unite printr-un terminal din Świnoujście, care a fost deschis în 2015 și, de asemenea, este aproape de a finaliza lucrările la Baltic Pipe, care va aduce gaz norvegian în Polonia prin Danemarca.

Scroll to Top