Prima pagină » Segmentarea pietei in Marketing

Segmentarea pietei in Marketing

In calitate de agenti de marketing, misiunea principala este sa ne vindem produsele si serviciile unui public cat mai larg posibil.

Desi, nu putem obtine intotdeauna rezultate in incercari. Desigur, nu toti ne putem ridica la nivelul uneia dintre companiile lider din sectorul tehnologiei sau al unui lant de imbracaminte cu un puternic profil social, dar putem gasi un public pe care sa-l atragem catre produsele pe care le vindem. Pentru aceasta trebuie sa aplicam o segmentare a pietei inainte de strategia noastra de marketing.

Ce este segmentarea pietei?

Segmentarea pietei permite companiilor sa stabileasca grupuri de cumparare ale caror gusturi si interese sunt omogene, pentru a putea influenta procesul final de achizitie. Acest lucru permite si strategiilor de marketing pe care le punem in practica sa serveasca pentru a cunoaste care sunt gusturile consumatorilor, putand optimiza procesul de vanzare a produselor noastre si astfel sa le satisfaca nevoile.

Ce tipuri de segmentare exista?

Exista numeroase variabile care influenteaza segmentarea pietei, cum ar fi demografice, geografice, psihografice si comportamentale.

  • Segmentarea demografica este cea care clasifica oamenii dupa varsta, sex, conditie fizica etc. De exemplu, cand stabilim ce produse ar putea atrage mai mult copiii interesati de tehnologie (jocuri video).
  • Segmentarea geografica imparte grupurile in functie de zona in care isi au resedinta; adica atunci cand ne clasificam consumatorii in functie de faptul ca locuiesc intr-o zona a orasului sau alta.
  • Segmentarea psihologica imparte oamenii in functie de clasa sociala, stil de viata sau personalitate. Putem crea grupuri in functie de pozitia economica a fiecaruia dintre aceste grupuri sau, de exemplu, pe baza gusturilor muzicale.
  • Segmentarea comportamentala este marcata de comportamentele oamenilor si de atitudinea acestora fata de marca noastra; adica daca sunt adepti fideli ai tuturor produselor pe care le punem pe piata, sau pentru achizitie au nevoie doar de ceva anume.

Cum putem aplica toate aceste tipuri de segmentare strategiei noastre de marketing?

Pe de o parte, trebuie sa incepem prin a efectua un studiu de piata pentru a afla care este profilul potentialului nostru cumparator. In multe cazuri, cel mai bun exemplu este definirea unui Buyer Persona, adica modelul de cumparator al produsului nostru pentru a-l fabrica conform nevoilor dumneavoastra.

Influenteaza si variabilele pe care le folosim in procesul de segmentare. Am indicat anterior ca exista 4 variabile de baza, dar multe altele pot aparea pe parcursul procesului.

Ulterior, includem in acest proces analiza SWOT a companiei noastre, in care ne vom evalua punctele forte si punctele slabe si care ne va ajuta sa stabilim daca segmentarea pe care o realizam o contracareaza pe cea a concurentei noastre.

Odata ce avem toate aceste date clare, putem pune in practica strategia noastra de marketing, adica obiectivele pe care trebuie sa le atingem in perioada de timp pe care ne-am stabilit-o.

Scroll to Top