Prima pagină » Statul caută depozite pentru 373.000 de tone de grâu de panificație ce intră în rezerva de stat

Statul caută depozite pentru 373.000 de tone de grâu de panificație ce intră în rezerva de stat

Administrația Națională a Rezervelor de stat și Probleme Speciale are de depozitat 373.000 de tone de grâu de panificație, motiv pentru care solicită, prin licitație publică, servicii de păstrare și conservare pentru o perioadă de 120 de luni, potrivit unui anunț publicat în SEAP. Valoarea estimată a contractului este de 232,7 milioane de lei, iar câștigătorii vor fi cei cu prețul cel mai mic. Administrația estimează că prețul minim este de 115,4 milioane de lei.
Grâul va ajunge în patru regiuni ale țării unde sunt constituite rezerve, respectiv Unitatea teritorială București, Ionești-Vâlcea, Porumbacu-Sibiu și Valea Seacă-Bacău. În fiecare regiune vor ajunge cel mult 6.500 de tone.
Administrația achiziționează serviciile de depozitare pentru o perioadă de zece ani în care este inclusă cel puțin o operațiune de împrospătare a stocului, acțiune ce intră în obligația companiei care depozitează.
„Prin achiziția serviciilor de depozitare a unei cantități de maximum 373.000 de tone de grâu de panificație gradul Ro nr 1. Administrația Națională a Rezervelor de stat și Probleme Speciale asigură integritatea cantitativă și calitativă a cantității de grâu menționate. (…)”, se menționează în caietul de sarcini.
În prezent, ANRSPS depozitează grâul în spații proprii și în spațiile operatorilor economici specializați, pentru celelalte cantități, pe bază de contracte de depozit-custodie și prestări servicii pe perioada existenței stocurilor.
Conform datelor din SEAP, Administrația Rezervevor de Stat a mai atribuit, începând cu luna mai 2021, în urma unei licitații deschise, mai multe contract de servicii de depozitare pentru o cantitate maximă de 570.000 tone grâu de panificaţie. Valoarea contractelor a fost de 111,2 milioane de lei, iar printre câștigători se numără Cerealcom Galați, Oltina Impex Prod, Agro Chirnogi, Olt Piess, Net Farming, Eliton Trans, etc.

Luna trecută, MADR transmitea că, potrivit analizei realizate, există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, necesarul pentru furajare, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export.

Scroll to Top